preskoči na sadržaj
Vijesti

XXI. Dani Franje Račkog

U petak 24.11. u Fužinama je u Vijećnici Općine Fužine održan XXI. znanstveno - stručni skup Dani dr. Franje Račkoga, čiji su organizatori Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne i društvene znanosti u Rijeci s područnom jedinicom u Puli, Udruga »Dr. Franji Rački« Fužine i OŠ Ivanke Trohar, Fužine. Skup je otvoren izložbom učeničkih likovnih radova na temu kulturnih znamenitosti Fužina, a kratki uvod u skup imali su naši učenici Dora Štimac, Marta Kozelički, Sara Delak i Lukas Levar  sa svojim literarnim radovima   na lokalnom govoru koje su priredili s učiteljicom Antonijom Baričević.

Skup je otvorila predsjednica udruge Dr. Franjo Rački  Stanka Lončarić, a pozdravne riječi uputile su i ravnateljica Osnovne škole Ivanke Trohar Jasna Štimac i ravnateljica Zavoda za povijesne i društvene znanosti u Rijeci dr.  Sanja Holjevac. Skupu se obratio i uspješan rad svima nazočnima zaželio i načelnik općine Fužine David Bregovac.

Radni dio skupa otvorile su  dr. sc. Diana Stolac, prof. emerita  i dr. sc. Maja Polić jezičnom i sadržajnom analizom pisama koje je Franji Račkom pisao svećenik ,prijatelj i ravnatelj znamenitog hrvatskog Zavoda sv. Jerolima u Rimu Ivan Črnčić. Profesorica  Mihaela Majnarić-Štimac predstavila nam je svoj rad na liku i djelu partizanske borkinje Ivanke Trohar po kojoj je naša škola dobila ime ,istaknuvši njenu hrabrost u vrlo zahtjevna vremena  2. svjetskog rata.  Zamjenik župana Primorsko – goranske županije  Petar Mamula približio nam je njen rad i provedene projekte u 30 godina postojanja, a profesor Davor Kauzlarić  napravio je sličnu retrospektivu razvoja Općine Fužine u tridesetogodišnjem postojanju. Silvija Sobol iz Ureda za turizam Općine Fužine približila nam je turistički razvoj i potencijal Fužina i okolnih mjesta , a  inženjerke šumarstva iz Hrvatskih šuma Maja Bolf i  Nevena Zrnić pojasnile su nam sve što se u novije vrijeme dogodilo sa najvažnijim resursom Gorskog kotara – šumama u svojoj temi „Šume – oduvijek i zauvijek“. Svi prisutni su se složili kako ovaj znanstveni skup uvijek otvara aktualne i zanimljive teme, uz stalnu posvetu i sjećanje na našeg znamenitog Fužinarca,  povjesničara i prvog akademika Franju Račkog.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Davor Kauzlarić   datum: 27. 11. 2023.

Ivanka Trohar

Ekološka grupa


Filmska družina

Natjecanja


Radio emisije

Tražilica

Upisi u srednje škole

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Vremenska prognoza

               FUŽINE


Školska knjiga


Profil

preskoči na navigaciju