preskoči na sadržaj
 

 Prvi počeci školstva u Fužinama datiraju iz davne 1785. godine. Prema zapisima iz  Spomenice škole vidljivo je da su djeca u školi uz osnove pisanja i čitanja znatno vrijeme provodila u radu u školskom vrtu, plela, vezla, kuhala i spremala, tj. bavila se i učila zadrugarstvu kako u matičnoj školi tako i u područnim školama u Liču i Vratima.

Značajno je da su učitelji poučavali i mještane raznim vještinama kuharstva, izradi slastica, voćarstvu, pčelarstvu, krojenju i šivanju i drugim vještinama a potom sve radove izložili na izložbama u mjestu.

          Iz Spomenice škole vidljivo je da je 1960.godine u školi postojala učenička radna zadruga voćarskog smjera i sekcija malih domačica , klub mladih tehničara i foto sekcija.

         Učenička zadruga « Ivančice» OŠ Ivanke Trohar Fužine počela je s radom 1970. godine. Objedinjavala je više sekcija i aktivnosti, a naročito učeničku štedionicu, kupoprodajnu sekciju, uzgoj krumpira , školski voćnjak , mlade tehničare i modelare te foto sekciju. Voditelj zadruge bio je ravnatelj škole Komadina Rudolf.

Radom u zadruzi željelo se učenicima omogućiti slobodu  stvaralaštva i umijeća  te ljubav prema stvarima , prirodnom bogatstvu i svemu što nas okružuje. U tome je Zadruga podržavana kako od roditelja tako i od radnih organizacija, ustanova, općine i drugih.

            Veliku pomoć učenicima i roditeljima pri nabavci učeničkog pribora pružala je kupoprodajna sekcija zadruge. Za tu namjenu uređena je mala prodavaonica u prizemlju škole, a prodavači su bili učenici uz voditeljicu Ivanku Randić. Sekcija je surađivala s trgovačkim poduzećem «Naprijed».

 1981. godine nabavno –prodajni odjel ostvario je promet od 2,5 milijuna dinara.

            Grupa za izradu suvenira radila je pod vodstvom domara škole, Marijana Huša.  U radu su koristili  materijal dobiven u Tvornici namještaja Vrata.

            Po broju učenika , najmasovnija grupa su bile vezilje, 26 članica od 2. do 8. razreda a izrađivale su tapiserije, odjevne predmete, kape i šalove i ukrašavale narodnim vezom.

           Uz vezilje, radovi su prikazivali izvornost goranskog kraja i osvajali brojna priznanja na smotrama od osnivanja Zadruge i danas:

           U isto vrijeme otvorena je i Učenička štedionica «Jugobanke», poslovnice iz Delnica.

Svi učenici i polaznici dječjeg vrtića štedjeli su putem štednih knjižica i tako od malena stjecali naviku i potrebu za štednjom a voditeljica je bila učiteljica Marija Branica.

            Kako je Gorski kotar poznat po uzgoju i dobrim sortama krumpira i Učenička zadruga je zasadila krumpir 1980. i 1981. godine. U aktivnosti su bili uključeni svi učenici škole , a organizaciju posla vodila je učiteljica Ivanka Randić. Zarađen novac bio je utrošen za nabavu nastavnih sredstava, opremu škole i izlet učenika.

    Školski voćnjak zasađen je uz školu u Fužinama 1985. godine uz 200-tu obljetnicu školstva.

            Naročito je zapažen  bio rad  zadruge uz voditeljice , učiteljice, Ivanku Randić i Renatu Blažević. Vrijedni su bili maketari, modelari i vezilje. Mnoge aktivnosti odvijale su se u suradnji sa Zavodom za krumpir Stara Sušica i Hrvatskim šumama, Šumarijom Fužine. Svake godine učenici škole zasadili su ogoljele površine šuma sadnicama smreke, jele i bora.

            Do prekida rada Učeničke zadruge došlo je od 1991.-1998. godine iako su učenici svoje aktivnosti i sposobnosti iskazivali u radu  slobodnih aktivnosti, izborne i dodatne nastave.

Danas škola dobro surađuje s Hrvatskim šumama Delnice , Šumarijom Fužine, Komunalno trgovačkim društvom Fužine, HEP-om Vrelo, uzgajivačima lavande i obrtnicima na području Općine Fužine.

 Svake godine zasadi se određeni broj sadnica, ukrasnog zimzelenog bilja i tako oplemenjuje okoliš PŠ u Liču, Vratima i Fužinama .  Zadrugari se aktivno uključuju u uređenje okoliša škole, cvjetnih nasada i gredica,  mjesta , te uređenje obala Jezera Bajer.

            Općina Fužine u svoj program razvoja unijela je i  razvoj turističke djelatnosti. Vezano uz turističku promidžbu donijeti su i određeni programi sekcija slobodnih aktivnosti.

            Fužine su u prošlosti kao i danas bile značajno prometno i turističko središte. Putovalo se je kočijama a teret se prevozio zaprežnim kolima prema moru. Putnici , kočijaši i konji odmarali su i noćili u Fužinama. Konji su potkivani u tri kovačnice. Fužine tako dobivaju ime po talijanskoj riječi FUCCINE što u prijevodu znači kovačnica .

          U nastavnim programima i Godišnjem programu rada škole planirane su aktivnosti na očuvanju kulturne , povijesne i prirodne baštine. Uz kovačnicu, unazad nekoliko godina važna  tema i motiv u radovima sekcija i Učeničke zadruge «Ivančice» je gorska lavanda.

           Uz obitelj Petrovski, mnoge obitelji su se odlučile za uzgoj gorske lavande u Lukovu, Ličkom polju, Vratima i Slavici. Trud i ulaganje urodilo je plodom te u ljetnim mjesecima livade postaju mirisni vrtovi.

           Zadrugari su svoj rad prikazali na izložbama uz 130. i 135. obljetnicu turizma u Fužinama. Likovnjaci su pod vodstvom učitelja Ive Brajenića radili goranski suvenir s motivom kovačnice . Isti motivi bili su prisutni su na vezu naših vezilja a ove godine uz čestitke izrađuju se i uporabni predmeti i zidne slike . Aktivna je sekcija za izradu nakita i ukrasa uz voditeljicu Stanku Lončarić.

      Učiteljica razredne nastave Elvira Burić vodila je male vezilje a s radom je nastavila Stanka Lončarić. Njeguje se domaći vez, bod križića, a ujedno i poučava naša kulturna i etno baština zajedno sa etnografskom sekcijom pod vodstvom prof. Mihaele Majnarić.

            Rad na svili i tkanini, te rad tehnikom salveta okupio je znatan broj učenika u sekciji učiteljice Mirjane Pribanić- Klanac.

            U okviru  ²Lijepe naše²djeluju prirodnjaci, cvjećari i aranžeri a vodi se briga i o kućnim ljubimcima. 1997. godine  u dvorištu škole je organizirana izložba malih kućnih ljubimaca na radost velikog broja  posjetitelja.

            U dodatnoj nastavi kemije radi se na mnogim projektima karakterističnim za naše područje. 1999. godine, u suradnji s laboratorijem ²Drvenjače² Fužine i Hrvatskom elektroprivredom ²Vrelo² održan je projekt ²Ispitivanje kvalitete vode u vodotocima i akumulacijama općine Fužine². U školi je postavljena mjerna stanica za mjerenje temperature i vlage zraka a o svakodnevnim vremenskim promjenama brinu i unose podatke učenici uključeni u GLOBE projekt pod vodstvom Jadranke Čop Bajraktaraj, Hankije Musić Salihović i Jadranke Gecan.

            U školskoj godini 2000./01., učiteljica Renata Blažević s maketarima i programom  Kućice za ptice postiže zapažen uspjeh. Sudjelovanjem na natječaju Hrvatske turističke zajednice "Volim Hrvatsku" učenici su osvojili 1. mjesto u  Primorsko goranskoj županiji i 1. mjesto u Republici Hrvatskoj.

             O radu i aktivnostima zadrugara vodi se  foto dokumentacija .

            Zadrugari su bili vrijedni i marljivi tijekom cijele godine i svoje radove izlagali i prodavali za određene prigode uz Božić, Novu godinu i Uskrs. Prodajom čestitki, suvenira, nakita, cvjetnih aranžmana i prigodnih uskršnjih poklona omogućen je izlet učenicima i nabavka potrebnog materijala za rad zadruge.

Učenička zadruga sudjeluje na državnim i svim županijskim smotrama, izložbama i sajmovima u mjestima Općine Fužine, a  programom i aktivnošću okuplja učenike ,učitelje , roditelje i suradnike.

    U Učeničkoj zadruzi  u 2010./11. školskoj godini radi 58 učenika zadrugara u 7 sekcija : dvije likovne, vezilje, prirodnjaci, radionica svile, izrada nakita , etnolozi, i modelari- radionica suvenira. Voditelji sekcija su:  Mirjana Pribanić Klanac, Ivo Brajenić, Hankija Musić –Salihović, Jadranka Gecan, Adriana Beović, Sandra Mrkalj, Silvija Blažina i Stanka Lončarić. U radu Zadruge mnoge aktivnosti provode se uz pomoć domara i spremačica škole, a u poslove uređenja okoliša uključeni su svi razredni odjeli . Pisani trag o radu Zadruge ostaje u Školskom listu «Fužinarski klobuk» i listu prirodnjaka «Vrelo».

  Općina Fužine i Primorsko-goranska županija prate naš rad i pomažu financijski.

        Škola Fužine bila je domaćin 4. Smotre Učeničkih zadruga Primorsko-goranske županije 20. svibnja 2005.. Na smotri je svoj rad prikazalo 12 zadruga .

Istu obvezu Škola ima i ove godine.

 X. smotra učeničkih zadruga Primorsko-goranske županije održati će se 3. lipnja 2011. u Fužinama.

  

 

     PODACI O AKTIVNOSTIMA I SUDJELOVANJU UČENIČKE ZADRUGE  NA ŽUPANIJSKIM I DRŽAVNIM NATJECANJIMA I SMOTRAMA :

 

1.      RUMA, 1976., VII. sabor učeničkih zadruga Jugoslavije, plaketa  «SREBRNE 

RUKE», voditeljica Ivanka Randić

2.      DUBROVNIK, 1977., Smotra učeničkih zadruga SR Hrvatske, priznanje za sudjelovanje, voditeljica Ivanka Randić

3.       ĐURĐEVAC, 1979., Sabor učeničkih zadruga Jugoslavije, priznanje za sudjelovanje, voditeljica, Ivanka Randić, učenik, Mladen Petrović

4.      ČAČAK, 1980., IX sabor učeničkih zadruga Jugoslavije, priznanje za sudjelovanje, voditeljica, Ivanka Randić

5.      VARAŽDIN, 1982., X sabor učeničkih zadruga Jugoslavije, priznanje za sudjelovanje, voditeljica, Ivanka Randić

6.      KAŠTEL LUKŠIĆ, 1985., VI smotra učeničkih zadruga SR Hrvatske, priznanje za sudjelovanje, voditeljica, Ivanka Randić

7.      PRIMOŠTEN, 2000., XII smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske, priznanje za sudjelovanje, voditeljica , Draženka Janeš, učenici: Iva Kovačević i Martin Burić

8.      KAŠTEL STARI, 2001., XIII smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske, priznanje za sudjelovanje, voditeljica, Renata Blažević, učenici: Jelena Milković i Tomislav Geriol

9.      OPATIJA, 2001., Turistička zajednica Primorsko-goranske županije «VOLIM HRVATSKU», 1. mjesto u kategoriji Kućice za ptice, voditeljica, Renata Blažević, učenici: Dora Kovačević, Tomislav Geriol i Alen Tomljenović.

10.      ZAGREB, 2001., 1. mjesto u kategoriji Kućice za ptice, natječaj Hrvatske turističke zajednice «VOLIM HRVATSKU», voditeljica, Renata Blažević, učenici: Dora Kovačević, Veronika Jurković, Valentina Šubat, Jelena Milković, Alen Tomljenović, Tomislav Geriol i Ante Jurković.

11.      BIOGRAD NA MORU, 2002., XIV smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske, priznanje za sudjelovanje, voditeljica, Renata Blažević, učenice: Katarina Mihaljević i Tina Kovačević.

12.      ZADAR, 2005., XVII smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske, priznanje za sudjelovanje, voditelji , Elvira Burić i Ivo Brajenić, učenice: Maša Knežević i Dorotea Starčević.

13.      ŠIBENIK, 2006., XVIII smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske, priznanje za sudjelovanje, voditelji, Mirjana Pribanić Klanac i Ivo Brajenić, učenice:  Ena Begčević, Lucija Šulentić i Iva Begčević.

14.      PULA, 2009., XXI smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske, voditelji  Mirjana Pribanić Klanac i Ivo Brajenić, učenice: Dorotea Starčević, Martina Salopek i Majda Anić.

 

          Fužine, veljača 2011.

                                                        Zadrugari :  Lucija Šulentić i

                                                                            Doris Mihaljević

                                                        Voditeljica: Stanka Lončarić      

Ivanka Trohar

Ekološka grupa


Filmska družina

Natjecanja


Radio emisije

TražilicaUpisi u srednje škole

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Vremenska prognoza

               FUŽINE


Školska knjiga


Profil

preskoči na navigaciju