preskoči na sadržaj
vijesti

Obilježavanje Dana škole, Općine i Župe Fužine

Sredinom lipnja naša škola bila je uključena u svečanosti obilježavanja Dana škole, Općine i Župe Fužine i značajne obljetnice - 150 godina organiziranog turizma na području Fužina.

 U srijedu 12. lipnja u 17.00 h održana je završna svečana priredba Osnovne škole Ivanke Trohar Fužine  u Domu kulture Fužine. Prostor Doma kulture bio je pretijesan za sve žitelje Fužina koji su došli pogledati što su im pripremili naši učenici za završetak još jedne uspješne školske godine. Predstavio nam se tako školski zbor pod vodstvom učiteljice Bojane Perhat, učenici produženog boravka koji su s učiteljicom Jasminom Imenković uvježbali recitaciju pjesnika Luke Paljetka, a duhovitim igrokazom nas je razveselila i literarna grupa škole koju predvodi učiteljica hrvatskog jezika Antonija Baričević. Najemotivniji dio programa bio je nastup predškolaraca iz Dječjeg vrtića „Snježna pahulja“ koje su lijepim riječima u nove, školske avanture ispratili ravnateljica vrtića Mirna Švast i odgojiteljica Karla Franković. Nakon toga, na pozornici su im se pridružili i naši osmaši koji kreću u srednjoškolsko obrazovanje. Njih su prigodnim riječima pozdravili ravnateljica škole Jasne Štimac i njihova razrednica, učiteljica Matea Pešut. Nakon što su nam u kratkom videu osmaši prikazali mali vremeplov njihovog odrastanja i osmogodišnjeg školovanja, pozvali su sve svoje učitelje i djelatnike škole na pozornicu na jednu zajedničku pjesmu. Program je nastavljen prikazivanjem novih filmova naše filmske družine Kreše Golika, a zaključili smo ovu lijepu priredbu trenutačno najpopularnijim plesom u cijeloj Europi na hit Baby Lasagne „Rim tim tagi dim“.

Naše učenice Marta Kozelički, Mia Miloš, Dora Štimac i Nina Čebuhar pjesmama na zavičajnim govorima – fužinarskom, ličkom i vratarskom, sudjelovale su na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Fužina, održanoj u petak 14. lipnja u fužinskom Domu kulture.

U nedjelju 16. lipnja naše učenice Marta Kozelički, Dora Štimac i Mia Miloš dočekale su sa zavičajnim  pjesmama Franje Švoba – Franine, Gabrijele Milošević i Zlate Bujan - Kovačević turistički vlak koji je u sklopu 150. godišnjice organiziranog turizma na području Fužina došao s gostima iz Rijeke i Primorja, po uzoru na vlak koji je davne 1874. doveo prve turiste u Fužine.

Ovu uspješnu i bogatu školsku godinu zaključiti ćemo u ovom tjednu odbojkaškim  susretom  8. razreda i učitelja i završnim druženjem u Adrenalinskom centru u Vratima. 

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 18. 6. 2024. 10:39

Škola u prirodi na Krku

Učenici 4. razreda su s učiteljicom Irenom Vlahinić od 27. 5. do 29. 5. proveli Školu u prirodi na otoku Krku u suradnji s OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog. U ta tri vrlo ispunjena dana obišli su spilju Biserujku, mjesta Omišalj, Vrbnik, Punat, Bašku, grad Krk, brodićem posjetili otok Košljun i Franjevački samostan, otkrili čari Akvarija u Baški te Akvarija i terarija u Krku, a na kraju posjetili i Zračnu luku Rijeka kod Omišlja u kojoj su imali čast upoznati se s medicinskim helikopterom. U slobodno vrijeme mogli su se kupati u hotelskom bazenu i sudjelovati u sportskim aktivnostima u obližnjem sportskom parku.  Ova Škola u prirodi će im zasigurno ostati u prelijepom sjećanju.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 13. 6. 2024. 10:11

Prehrana nekonvencionalnim izvorima iz prirode

U petak 7.6. učenici naše škole vrlo su uspješno sudjelovali su na smotri  „Prehrana nekonvencionalnim izvorima iz prirode“ koju je na riječkom Korzu organiziralo društvo „Naša djeca“ iz Rijeke. Na smotri su sudjelovali učenici 8. razreda Petar Budiselić, Mihael Frbežar i Mauro Starčević i učenice 6. razreda Fani Čebuhar, Tajana Kaloper i Dora Štimac u pratnji učiteljice prirode i biologije Hankije Musić – Salihović i knjižničara Davora Kauzlarića. Prezentirali smo ekološke proizvode od bazge koje smo sami pripremili, sirupe, juhe, kruh i kolače rađene od autohtonih biljaka i voća koje raste u Gorskom kotaru. Naši učenici pokazali su i odlično znanje o zaštićenim područjima Hrvatske. Na kraju, naša ekipa podijelila je prvo mjesto u ukupnom plasmanu, higijensko -estetskom uređenju štanda i kategoriji Ekić sa školom iz Ravne Gore. Velike čestitke našim učenicima i mentorici, učiteljici Hankiji Musić - Salihović!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 10. 6. 2024. 11:36

Snimanje promotivnog spota Turističke zajednice Fužine

U četvrtak 6. lipnja dio učenika naše škole bio je uključen u snimanje promotivnog spota Turističke zajednice Fužine o sportskim aktivnostima u kojima je moguće uživati na području općine Fužine. Tako smo snimljeni na tubing stazi i Adrenalinskom centru u Vratima. Pomogli smo u promociji našeg kraja i usput se odlično zabavili!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 10. 6. 2024. 11:32

Tromeč Delnice - Kočevje - Ribnica

Ovogodišnje tradicionalno 35. izdanje Tromeča, natjecanja Osnovnih škola iz Kočevja, Ribnice i Delnica održalo se u slovenskoj Ribnici 29.05.2024. Sudjelovalo je tristotinjak mladih sportaša iz Hrvatske i Slovenije. Natjecanje se odvijalo u atletici ( skok uvis, skok u dalj, bacanje kugle, trčanje na 60m, 900m i štafetama) nogometu, košarci, odbojci, rukometu, plivanju, tenisu, šahu i streličartvu.

Našu školu predstavljali su učenici Petar Budiselić i Ian Sarvaš. Petar Budiselić natjecao se kao član nogometne momčadi koja je zauzela 2. mjesto. Ian Sarvaš natjecao se u skoku u dalj te osvojio izvrsno 2. mjesto.

Čestitke dečkima na izvrsnim rezultatima i sportskom ponašanju tijekom cijelog Tromeča!

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 6. 6. 2024. 11:42

Prvi koraci u prometu

Program  „Prvi  koraci u prometu“ osmislili su djelatnici Doma mladih a  namijenjen  je učenicima 1. razreda. U utorak 28.5. naše prvašiće  i učiteljicu Jadranku Gecan  posjetili su djelatnik Doma mladih Rijeka  Josip Šarlija  te prometni policajac Siniša Jurković iz Policijske uprave Delnice. Ovaj  program ima za cilj  zaštititi djecu kao najugroženije sudionike u prometu te su njegovi sadržaji usmjereni na povećanje sigurnosti djece u prometu, usvajanje znanja i vještina pravilnog ponašanja u prometu, sigurnu vožnju biciklom i sigurno kretanje od kuće do škole.  Teorijski  dio realiziran je  u učionici 1. razreda, a praktični dio u na prostoru ispred školske zgrade gdje su naši učenici uvježbavali pravilno prelaženje ceste uz semafor i asistenciju prometnog policajca. Uz malo vježbe, naši učenici su pokazali da razumiju osnovna pravila ponašanja pješaka i mogu ih primijeniti u svakodnevnom životu. Hvala našim gostima na zanimljivom i korisnom predavanju i vježbi!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 6. 6. 2024. 08:30

Goranski glasi 2024.

U utorak 28. svibnja 2024. u organizaciji OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice  održana je manifestacija "Goranski glasi". Tradicionalna je to manifestacija koja se održava već niz godina i na kojoj se predstavlja glazbeno stvaralaštvo učenika škola Gorskog kotara. Pjevački zbor naše škole predstavio se zajedno sa učenicima OŠ Rudolfa Strohala iz Lokava  s dvije skladbe koje su pripremili sa svojim mentoricom , učiteljicom  Bojanom Perhat. Učenici su izveli vesele pjesme Čokolada twist i pjesmu slavnih Beatlesa Ob-la-di – Ob-la-da. Čestitamo našim pjevačicama i pjevačima i učiteljici Bojani!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 4. 6. 2024. 10:12

Dan otvorenih vrata Srednje škole Delnice

Učenici našeg osmog razreda sudjelovali su 27. svibnja na otvorenim danima Srednje škole Delnice. Učenicima su bili prezentirani svi odjeli pri školi, a djelatnici Hrvatskih šuma i Palfingera dali su učenicima informacije o mogućnostima zapošljavanja nakon školovanja. Učenici su sudjelovali i na STEM radionicama kroz koje su ih vodili učenici Srednje škole i mentorice,  profesorice Mirna Bogić, Natalija Blašković i Ivona Jerbić.  Budući da je pred našim osmašima odluka koju srednju školu odabrati obilazak i upoznavanje srednje škole u Delnicama zasigurno će nekima od njih pomoći pri odluci.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 4. 6. 2024. 10:08

Dani Kreše Golika 2024.

Dani Kreše Golika započeli su u srijedu 22. svibnja kad smo održali radionice na temu Golikove serije „Dirigenti i muzikaši“. Gosti su nam bili kazališna glumica Sunčana Zelenika – Konjević i predsjednica udruge Dr. Franjo Rački i pokretačica Dana Kreše Golika Stanka Lončarić. U uvodnoj riječi obratila nam se i ravnateljica škole Jasna Štimac nakon čega smo popratili prezentaciju o 20 godina obilježavanja sjećanja na Krešu Golika koju je pripremio knjižničar Davor Kauzlarić. Nakon uvodnog dijela uslijedile su radionice. Naša gošća Sunčana Zelenika – Konjević u suradnji s učiteljicom Antonijom Baričević pripremila je dramsku obradu jedne scene iz serije „Dirigenti i muzikaši“ u čemu su naši učenici pokazali veliku glumačku darovitost i vještinu. Kroz usporedbu teksta na književnom jeziku i kajkavskom dijalektu naši učenici uočavali su važnost dijalekta u redateljskom opusu Kreše Golika. Filmsku radionicu proveo je s učenicima od 5. -8. razreda naš stalni suradnik Rasim Karalić, naglasivši kako se danas zbog novih mogućnosti digitalnih tehnologija svi mogu okušati u svijetu filma. U likovnoj radionici sudjelovali su učenici od 1. do 4. razreda pod vodstvom učiteljice Mirjane Pribanić – Klanac. Tema likovnih radova bile su tradicijski predmeti – čipka, licitarska srca i tradicijske drvene igračke regije Podravine u koju je smještena radnja serije „Dirigenti i muzikaši“. Glazbena radionica pod vodstvom učitelja Damira Zagoršćaka i učiteljice Bojane Perhat pripremila je i  izvela  naslovnu skladbu serije, serenadu „Tiho lete moje pjesme“ skladatelja Franza Schuberta. Plesna radionica uvježbala je valcer na skladbu koju je izvela glazbena radionica što su i demonstrirali u školskoj dvorani gdje su sve radionice pokazale ono što su tog dana uspjele osmisliti.   Na kraju smo čestitali našim učenicima i našoj gošći glumici i najavili program Dana Kreše Golika koji se nastavio u četvrtak 23. 5. otvaranjem kutka Kreše Golika na 1. katu naše škole. Naime, ove godine smo odlučili napraviti mjesto u školi na kojem ćemo prezentirati biografiju Kreše Golika,  rad naše filmske družine i sve ono što smo kroz godine realizirali na Danima Kreše Golika. Naši dragi gosti bili su  članovi Golikove obitelji – kći Iva Golik i sestra Vilma Šnajdar sa suprugom Marijanom i Stanka Lončarić, idejna začetnica Dana Kreše Golika i predsjednica udruge Dr. Franjo Rački. Ravnateljica škole Jasna Štimac i knjižničar Davor Kauzlarić prikazali su kutak Kreše Golika u hodniku škole koji sadržava Golikov životopis i filmski opus, plakate o prijašnjim obilježavanjima Dana Kreše Golika i priznanja i zahvale koje je na filmskim festivalima osvojila naša filmska družina. Naš suradnik i voditelj filmske družine Kreše Golika Rasim Karalić predstavio je isječak iz svog dokumentarnog filma „Sjećanja na Krešu“ i najavio skoru premijeru nova dva filma naše filmske družine koji su ove godine realizirani s učenicima 1. razreda. Naši gosti pohvalili su kutak Kreše Golika i izrazili uvjerenje kako bi i on sam bio zadovoljan načinom na koji smo prezentirali njegovu ostavštinu.

U petak smo zaključili obilježavanje Dana Kreše Golika radionicom udruge Alternator u čiji smo se projekt Filmom do senzibilizacije , uključili. Članovi naše filmske družine zajedno sa gostima iz udruge i koordinatoricom projekta  Ivom Dugač  prilagođavali su dva školska filma za osobe s oštećenjem vida i sluha.

Svim ovim aktivnostima završili smo još jedne Dane Kreše Golika.

Hvala Općini Fužine, Uredu za turizam Fužine, Udruzi Dr Franjo Rački i obitelji Kreše Golika na suradnji i pomoći u organizaciji.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 28. 5. 2024. 11:37

Smotra zadrugara PGŽ-a

17. svibnja, 2024. održana je Županijska smotra učeničkih zadruga Primorsko-goranske županije. Domaćin Smotre bila je OŠ Nikola Tesla Rijeka. Svoja postignuća i kreativne radove predstavile su učeničke zadruge iz svih dijelova Primorsko-goranske županije.

 Nakon kratkog prigodnog programa, prisutnima su se obratile ravnateljica škole potom gradonačelnik grada Rijeke te voditeljica Podružnice HSUZ-a Primorsko-goranske županije Silvana Šebalj-Mačkić koja je otvorila Smotru. Smotru su dodatnim sadržajem obogatili učenici škole pjesmom i recitalom.

UZ ˝IVANČICA˝  ove se godine predstavila glinenom hranilicom za ptice PARUS. Promatrajući ove zime voćke u školskom voćnjaku, primijetili smo da se veliki broj ptica okuplja u njemu, no nemaju prikladno hranilište. Potaknuti time odlučili smo da ćemo pokušati izraditi glinene hranilice. Krenuli smo s realizacijom ideje i nastao je PARUS – hranilica za ptice. Naša glinena hranilica sastoji se od dvaju dijelova: cilindra s tanjurićem za sjemenje i kupolastog poklopca koji služi za zaštitu sjemenja od kiše. Cijela konstrukcija povezana je eko špagom koja ujedno služi za vješanje hranilice u prostor. Za izradu hranilice potrebno je više vremena s obzirom na samu prirodu obrade/tretiranje gline. Učenici koji su ove godine sudjelovali na smotri i doprinijeli promociji naše zadruge su Mia Miloš, Nina Čebuhar, Dora Štimac, Tajana Kaloper, Ivan Marušić, Fani Čebuhar.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 6. 6. 2024. 10:00

Erste Plava liga

Učenici naše škole sudjelovali su na natjecanju Erste Plava liga na stadionu Kantrida, atletskom natjecanju koje se održava u organizaciji Erste banke I atletskog kluba Kvarner iz Rijeke. Naši učenici, u pratnji učiteljica Irene Vlahinić i Petre Štimac ostvarili su značajne rezultate u konkurenciji škola iz cijele Primorsko – goranske županije.
Tesa Voloder osvojila je 22. mjesto na 60m te 13. mjesto u skoku u dalj.
Gabrijela Mihaljević osvojila je 33. mjesto na 60m te 15. mjesto u bacanju vortexa. Marija Baričevac osvojila je 39. mjesto na 60m te 23. mjesto u bacanju vortexa. Filip Lončar osvojio je 16. mjesto u bacanju vortexa.
Lovro Pandža osvojio je 22. mjesto u bacanju vortexa te 22. mjesto na 60m. Damjan Brkić osvojio je 6. mjesto na 60m te 6. mjesto na 300m.
Deni Stević osvojio je 10. mjesto na 60m te 11. mjesto u skoku u dalj.
Arian Korica osvojio je 20. mjesto na 60m te 13. mjesto u skoku u dalj.
Danijel Salijević osvojio je 13. mjesto u bacanju vortexa te 16. mjesto na 300m. Barbara Bregovac osvojila je 17. mjesto u skoku u dalj te 21. mjesto na 60m. Stefani Škarabot osvojila je 26. mjesto u skoku u dalj te 4. mjesto u bacanju vortexa dok je Stella Knežević osvojila  13. mjesto u bacanju vortexa.
Čestitke svim učenicima na ostvarenim rezultatima!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 24. 5. 2024. 08:14

Izlet učenika na Plitvička jezera

U ponedjeljak 13. svibnja učenici 5., 6. i 7. razreda naše škole u pratnji učiteljica Antonije Baričević, Tamare Injić i Tamare Pleše otišli su na izlet na Plitvice, hrvatski prirodni biser pod zaštitom UNESCO-a. Naši učenici uživali su u ljepoti Plitvica i vožnji brodićem po jezeru Kozjak, a djelić atmosfere s izleta možete pogledati i u priloženom videu.

/upload/os-itrohar-fuzine/images/newsimg/1119/File/Plitvice%20Rim%20Tim%20Tagi%20Dim.mp4

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 21. 5. 2024. 12:47

Monografija naselja Lič

Naša školska knjižnica obogaćena je ovog mjeseca s novim zavičajnim izdanjem - monografijom naselja Lič koju nam je poklonio urednik Dražen Starčević, a čija je promocija održana na početku svibnja. Naša učiteljica Jadranka Čop primila je ovo vrijedno izdanje i zahvalila gospodinu Draženu i Etnografskoj udruzi Sv. Juraj koja brine o očuvanju tradicija i kulturne baštine Liča. Nesumnjivo je da će ova knjiga biti vrijedan alat našim učenicima u proučavanju povijesti kraja u kojem žive. Veliko hvala glavnom uredniku gospodinu Starčeviću i svima koji su bili uključeni u projekt izdavanja ove monografije! 

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 21. 5. 2024. 11:02

Atletsko natjecanje u Mrkoplju

U petak, 10.5.2024. na atletskom stadionu u Mrkoplju održano je natjecanje učenika Gorskog kotara u atletici. Našu školu predstavljao je pet sportaša: Petar Budiselić, Ian Sarvaš, Mauro Starčević, Dorian Korica I Karlo Lončar te učiteljica Irena Vlahinić kao pratnja. Petar Budiselić osvojio je 8. mjesto u skoku u dalj I 7. mjesto na 100 m. Ian Sarvaš prvi u skoku u dalj I treći na 100 m. Mauro Starčević osvojio je 16. mjesto u bacanju kugle I 12. mjesto na 1000m. Dorian Koriaca osvojio je 9. mjesto u skoku u vis I 8. mjesto u bacanju kugle. Karlo Lončar osvojio je 5. mjesto u skoku u vis. Naša štafeta 4x100m osvojila je 6.mjesto. Natjecanje je ujedno bilo kvalifikacije za tromeč Delnice – Kočevje – Ribnica. Čestitke svima, a posebno Ianu koji je izborio pravo nastupa u Ribnici. 

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 16. 5. 2024. 12:03

Plivačko natjecanje Gorskog kotara u Delnicama

U organizaciji OŠ Frana Krste Frankopana Brod na Kupi, Školsko – sportskog društva Kupa i Hrvatskog crvenog križa – Gradskog društva Delnice na Gradskom bazenu u Delnicama održano je natjecanje goranskih škola u plivanju. Sudjelovalo je ukupno 76 učenika i učenica od 1. do 8. razreda, a našu školu predstavljalo je 3 učenika i 4 učenice u pratnji učiteljice Petre Štimac. Bili su to Ian Sarvaš, Dora Štimac, Antonija Frković, Toni Miloš, Adriano Krpan, Leona Šipoš i Tina Tatalović. Naši su učenici ostvarili izvrsne rezultate te osvojili ukupno 6 medalja. Osim za izvrsne sportske rezultate koje su postigli, pohvaljujemo naše učenike za sportsko i pristojno ponašanje na terenu.  Čestitke našim plivačima!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 10. 5. 2024. 13:01

Sindikalne igre

Od 2. do 5. svibnja ekipa djelatnika naše škole sudjelovala je na 4.  Sindikalnim igrama prosvjetnih djelatnika  u Zatonu kraj Zadra. Nastupali su za Sindikalni ured Rijeka i predstavljali našu školu u natjecanju koje je okupilo članove školskih sindikata iz cijele zemlje. Učiteljice Irena Vlahinić, Elvira Burić, Jadranka Gecan, Mirjana Pribanić- Klanac, Jasna Štimac, Nada Kovačević i Renata Lisac sudjelovale su na natjecanju iz plivanja, pikada, odbojke, briškule, trešete i nogometa. U nogometu su Nada i Renata osvojile treće mjesto, a učiteljica Jadranka je u pikadu također bila treća.

Čestitamo našoj ekipi!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 8. 5. 2024. 11:54

Natjecanje "Sigurno u prometu"

Sigurno u prometu je ekipno natjecanje učenika petih razreda u poznavanju prometnih pravila i vještini upravljanja biciklom. Cilj natjecanja je povećati svijest učenika da su i oni aktivni sudionici cestovnog prometa kao pješaci, putnici, biciklisti. Županijska razina natjecanja održana je 2. svibnja 2024. u Domu mladih u Rijeci. Našu školu predstavljali su učenici Sara Delak, Antonija Frković, Lukas Levar i Toni Miloš.

Čestitke učenicima na uloženom trudu i pokazanom znanju i vještini!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 7. 5. 2024. 13:27

Odbojkaški turnir goranskih škola u Delnicama

29. travnja  naša škola sudjelovala je na odbojkaškom turniru za učenike osnovnih škola u sportskoj dvorani u Delnicama. Sudjelovale su sve škole Gorskog kotara,  a naša škola osvojila je odlično 4. mjesto. Hvala našim odbojkašicama i odbojkašima i učiteljici Petri Štimac!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 7. 5. 2024. 13:23

Jurjevo 2024.

U subotu 27. travnja svečano je obilježen u Liču blagdan Sv. Jurja, zaštitnika župe i mjesta Lič, u čemu su suelovali i naši učenici i učitelji. U organizaciji naše Osnovne škole Ivanke Trohar i Udruge Dr. Franjo Rački održana je u subotu povijesno – književna večer, uz odličnu posjećenost mještana Liča. Profesori povijesti Mihaela Majnarić – Štimac i Davor Kauzlarić obradili su u svojim izlaganjima povijest Područne škole Lič koja je nažalost, zbog manjka djece, prije nekoliko godina morala zatvoriti svoja vrata. Naše učenice Antonija Frković i Sara Delak predstavile su  slikovnice koje su lički školarci sa svojom učitelijcom Sandrom Mrkalj marljivo objavljivali od 2015. pa sve do zatvaranja škole. Predstavila nam se i naša bivša učenica Gabrijela Jakovac koja je zajedno s Ivom Juričić 2006. godine objavila zbirku poezije „Biseri djetinjstva“ s pjesmama nastalima u školskoj literarnoj radionici. Neke od tih pjesama autorica Gabrijela nam je i pročitala. Izbor iz svoje poezije nadahnute zavičajem i zgodama iz djetinjstva predstavio nam je i zavičajni lički pjesnik Damir Maras i zaslužio velik pljesak okupljene publike. Na kraju su nam se s riječima zahvale i porukom o potrebi očuvanja zavičajnih tradicija obratile i predsjednica udruge Dr. Franjo Rački Stanka Lončarić kao i ravnateljica škole Jasna Štimac. Pozdravne riječi u ime Općine Fužine prenijela je i voditeljica Odjela za turizam Silvija Sobol. Hvala svima koji su se odazvali na ovu zanimljivu književno – povijesnu večer, kao i svim izlagačima i organizatorima! 

 

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 2. 5. 2024. 08:47

Šahovski turnir u Ravnoj Gori

Kvalifikacijski turnir u šahu za županijsko finale Plazma igara mladih igralo se 26. travnja 2024. u  OŠ Dr. Branimira Markovića Ravna Gora. Našu školu predstavljalo je sedmero šahista.
Tesa Voloder osvojila je zlatnu medalju u kategoriji djevojčica do 11 godina, a njen brat Noa Voloder bio je u svojoj kategoriji dječaci do 15 odličan treći.
I ostala ekipa je bila uspješna: Mihael Frbežar osvojio e 6. mjesto, Filip Plesničar, 8. mjesto, Kristijan Franić je zauzeo deseto mjesto,a i Lovro Pandža je u svojoj kategoriji bio deseti. Petar Budiselić završio je turnir kao jedanaesti.
Finale plazma igre izborili su Tesa i Noa Voloder. Čestitke svim našim šahistima!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 30. 4. 2024. 13:45

Naša ekipa treća na turniru "Zbornica na parketu"

U petak 26. travnja ekipa učitelja naše škole sudjelovala je na već tradicionalnom odbojkaškom turniru učitelja Gorskog kotara „Zbornica na parketu“ u školskoj dvorani u Ravnoj Gori. Naša ekipa odlično je igrala, pobijedivši u prvom krugu natjecanja domaćine iz Ravne Gore i ekipu iz Lokava i plasiravši se u finale natjecanja. U finalnom krugu ipak su bolje od nas bile ekipe iz Moravica i Čabra, ali smo bez obzira na to vrlo zadovoljni našom igrom i peharom za osvojeno treće mjesto. Nakon sportske igre uslijedilo je i  ugodno druženje učitelja uz pjesmu i ples. Sljedeće godine putujemo u Čabar čija se ekipa pokazala najboljom ove godine. Veliko hvala našim domaćinima i svim učiteljima koji su sudjelovali u Zbornici na parketu!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 30. 4. 2024. 08:41

Festival "Goranski Cukrac" u fužinskoj školi

U utorak 23.4. našu školu posjetili  su organizatorica Goranskog cukraca, književnog festivala za djecu Gorskog kotara Natalija Mitrić i delnički književnik i kulturni djelatnik Davor Grgurić. Festival Goranski cukrac, čiji je dio bio i ovaj književni susret, ima za cilj poticanje učenika u školama Gorskog kotara na njegovanje domaće riječi. Naši gosti su u svojim izlaganjima naglasili važnost očuvanja specifičnih goranskih dijalekata i kroz književna djela nam približili brod - moravički, delnički i lokvarski kajkavski dijalekt. Pozvali su nas na suradnju u osnivanju malih dijalektalnih školica koje bi radile na očuvanju lokalnih dijalekata  i ne sumnjamo da će se naši učenici rado odazvati ovom pozivu. Hvala našim gostima! 

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 25. 4. 2024. 12:07

Noć knjige 2024. - prespavanac u školi

U utorak 23. travnja naši učenici od 5. do 8. razreda odlučili su na jedan poseban način obilježiti Noć knjige, manifestaciju koja za cilj ima poticanje kulture čitanja u društvu. Naši učenici i učitelji odlučili su se za  prespavanac  u školi u noći u kojoj se slavi čitanje.  Dvadeset učenika i pet učitelja okupili su se navečer u školskoj knjižnici gdje su u uvodnoj riječi knjižničara Davora Kauzlarića i učiteljice hrvatskog jezika Antonije Baričević saznali zašto se i kako u Hrvatskoj od 2012. obilježava Noć knjige. Nastavili smo ovu lijepu večer u sportskoj dvorani gdje je učiteljica Antonija s učenicima raspravila temu čitanja u digitalno doba u kojemu  su djeca sve više okrenuta ekranima svojih elektroničkih uređaja. Učenici su se složili kako čitanje knjiga ima puno prednosti i naveli neke od knjiga i likova iz književnih djela koji su ih posebno inspirirali i dirnuli. Nakon večere, poslušali smo prezentaciju učenica petog razreda Antonije Frković i Sare Delak o slikovnicama koje su godinama vrijedno izrađivali učenici Područne škole Lič. Najzabavniji dio večeri je uslijedio – društvene igre koje su donijeli učitelji zaokupile su naše učenike i pokazale im mogućnosti provođenja slobodnog vremena u druženju s vršnjacima. Zaključili smo ovu lijepu večer projekcijom kultne domaće serije „Smogovci“ nakon čega su se naši učenici i učitelji smjestili na strunjače i doživjeli svoju školu iz potpuno nove, noćne perspektive. Jutro je donijelo buđenje i školske obaveze novog radnog dana, ali smo sigurni da će učenici dugo pamtiti večer i noć ispunjene čitanjem, zabavom, igrama i lijepim druženjem. Hvala svim učenicima, učiteljima  Marku Buriću, Tamari Injić i Tamari Pleše koji su pomogli učiteljici Antoniji i knjižničaru Davoru na realizaciji Noći knjige kao i našim spremačicama i roditeljima učenika na  njihovoj potpori!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 25. 4. 2024. 08:00

Natječaj "Radost slikanja uz glazbu"

Natječaj "Radost slikanja uz glazbu" Hrvatska glazbena mladež pokreće svake godine s ciljem motiviranja djece predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi  da likovnu inspiraciju pronađu u glazbi. Natječaj se održava u dva termina, s dvije teme: Mlada osoba upoznaje orkestar (glazbeni instrumenti) i U potrazi za harmonijom. Na temu U potrazi za harmonijom, članovi likovne radionice 2.r., slušali su  skladbu "Badinerie" Johanna Sebastiana Bacha i svoje dojmove prikazali likovnim radom, pod mentorstvom svoje učiteljice Mirjane Pribanić - Klanac.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je mnoštvo radova, a rad naše učenice Tine Tatalović izabran je za izložbu u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Čestitke našoj Tini!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 25. 4. 2024. 07:56

Obilježavanje Dana planeta Zemlje

U organizaciji Općine Fužine, KTD Fužine , Ureda za turizam i uz pomoć gospođe Antonije Čop obilježili smo Dan planete Zemlje čišćenjem okoliša škole i desne obale jezera Bajer. Učenici starijih razreda  sakupili su popriličnu količinu raznolikog otpada uz  šetnicu uz Bajer, a učenici mlađih razreda uredili su stepenište pred školom, pomeli cestu i sakupili grane.

Gospođa Antonija je provela i radionicu u kojoj se razgovaralo o važnosti očuvanja našeg okoliša, a djeca su osmislila ekološke poruke koje će naši likovnjaci upisati na pločice koje će biti postavljene na razna mjesta naše Općine. Najbolje poruke biti će nagrađene vožnjom na tubing stazi u Vratima. Organizatori su pripremili grickalice i okrjepu i poklonili  svakom razredu sadnicu lavande. Lavandu smo posadili pred školu i svaki će razred brinuti o svojoj sadnici.

Hvala organizatorima, svim djelatnicima i  djeci koja su se zaista potrudila i dala veliki prilog uređenju  našeg okoliša, škole i mjesta.

Cilj takvih i sličnih akcija je osvijestiti djecu o važnosti očuvanja našeg planeta od onečišćenja i činjenice da je svatko od nas odgovoran za budućnost i dobrobit našeg okoliša.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 23. 4. 2024. 13:36

Predstava "Regoč" U HKD - u

Učenici 4. razreda s učiteljicom Irenom Vlahinić u petak 19.4. pogledali su u Hrvatskom kulturnom Domu u Rijeci predstavu „Regoč“ redateljice Olje Lozice, rađenu prema predlošku slavne hrvatske spisateljice Ivane Brlić – Mažuranić, čija se 150. godišnjica rođenja slavi ove godine. Naši učenici bili su oduševljeni ovom lijepom predstavom i ispratili su njen ansambl velikim pljeskom.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 23. 4. 2024. 13:26

4. kolo MAT lige

U petak 19.4. održano je u našoj školi posljednje, 4. kolo matematičkog natjecanja MAT liga. Sudjelovalo je 18 učenika podijeljenih u 9 ekipa, a moramo posebno pohvaliti učenice 1. razreda koje su se također uključile u ovo natjecanje. Natjecanje je provela učiteljica razredne nastave Elvira Burić uz potporu škole i ravnateljice Jasne Štimac. Bravo za sve naše male matematičare!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 19. 4. 2024. 10:40

EKO kviz uz Dan planete Zemlje

Uz Dan planete Zemlje danas je za učenike starijih razreda održan već tradicionalni Eko kviz kojeg je pripremila i provela učiteljica biologije i prirode Hankija Musić - Salihović. Na eko – kvizu sudjelovalo je ukupno 13 ekipa,  a najboljom se pokazala ekipa 8. razreda u sastavu : Kristijan Franić, Mihael Frbežar, Petar Budiselić i Filip Plesničar. 2. mjesto osvojili  su Mauro Starčević, Vito Kauzlarić, Karlo Lončar i Dorijan Korica, a na treće mjesto su se plasirali Teo Kajgan i Karlo Miloš. Najboljim učenicima podijeljene su prigodne slatke nagrade. Čestitke svima!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 18. 4. 2024. 12:31

Književni susret sa Sanjom Pilić

U ponedjeljak 15. travnja, učenici 5. razreda naše škole sudjelovali su na susretu s poznatom hrvatskom književnicom za djecu Sanjom Pilić. Susret se održao u Gradskoj knjižnici Janet Majnarich u Delnicama  u sklopu Tjedna dobre dječje knjige kojeg organizira Gradska knjižnica Rijeka. Voditelj Bibliobusa Ante Ledenko i domaćini iz delničke gradske knjižnice pozdravili su okupljene učenike iz škola Gorskog kotara i predstavile Sanju Pilić, jednu od najpopularnijih domaćih dječjih književnica. U sat vremena susreta Sanja Pilić predstavila nam je neke od svojih najdražih knjiga, ali i prisjetila se nekih važnih trenutaka iz svog života. Učenici su imali puno maštovitih pitanja za našu gošću, a ovaj lijepi književni susret zaključili smo i zajedničkom fotografijom. 

   

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 15. 4. 2024. 13:42

Škola u kinu u Dječjoj kući

U petak 12.4. učenici razredne nastave sa svojim učiteljicama posjetili su Dječju kuću u Rijeci. U sklopu projekta Art kina Croatia „Škola u kinu“ pogledali su dugometražni animirani film „Cvrčak i mravica“, prvi  hrvatski 3D animirani film nadahnut poznatom Ezopovom basnom i bajkom Jean de La Fontainea Cvrčak i mrav. Našim učenicima jako se svidio ovaj film kao i cijela Dječja kuća i jedva čekaju neku novu priliku da je posjete.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 12. 4. 2024. 12:45

Bajkovita terenska nastava u Ogulinu

Učenici predmetne nastave naše škole, zajedno sa svojim učiteljima, 22. ožujka 2024. krenuli su na bajkovito putovanje u Ogulin – zavičaj bajki i rodno mjesto Ivane Brlić-Mažuranić. Ova  je terenska nastava bila zanimljiva i zbog činjenice da smo se u Ogulin uputili vlakom te su neki učenici prvi puta doživjeli iskustvo putovanja ovim prijevoznim sredstvom.

U Ogulinu smo posjetili Zavičajni muzej te se prisjetili bogate tradicije toga kraja. Razgledali smo etnografsku zbirku, zbirku kamenih spomenika, alpinističku zbirku i postav posvećen Domovinskom ratu.

U Ivaninoj kući bajke, jedinstvenom multimedijalnom i interaktivnom centru koji slavi bajke i svekoliko bajkovito stvaralaštvo, dočekali su nas domaćini koji su nas proveli skrivenim hodnicima i tajanstvenim odajama upoznavši nas u interaktivnom predavanju s likom i djelom Ivane Brlić-Mažuranić. Svoje znanje o bajkama učenici su na kraju primijenili sudjelujući u radionici u kojoj su pogađali bajkovite likove i predmete.

Valja spomenuti kako se ove godine obilježava 150. godišnjica rođenja najpoznatije hrvatske spisateljice za djecu te je važno djecu podsjećati na stvaralaštvo i dragocjeni biser naše književnosti.

Za kraj terenske nastave pogledali smo Đulin ponor i prisjetili se legende o  nesretnoj ljubavi. Putujući vlakom zagledali smo se i u Klek – kameni div koji se ponositi uzdiže nad ovim živopisnim gradićem. 

Bila je to još jedna poučna te novim znanjima i iskustvima ispunjena terenska nastava u kojoj smo svi uživali.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 27. 3. 2024. 09:32

Lov na uskršnja jaja

Učenici razredne nastave ovaj su tjedan sudjelovali u potrazi za pisanicama koje je organizirala učiteljica Engleskog jezika u suradnji s učenicima 5. razreda. Petaši su dva dana zaredom marljivo skrivali pisanice u školskom dvorištu, dok su ih učenici 3. i 4., a zatim 1. i 2. razreda grupirani u ukupno osam ekipa tražili, ali i odgovarali na pitanja i naredbe na engleskom jeziku koja su bila zalijepljena na neke pisanice. Učenici su rado prihvatili ovaj izazov i gotovo na svako pitanje odgovorili točno, a u slučaju netočnog odgovora, vratili su pisanicu gdje su je pronašli kako bi druga ekipa pokušala ponuditi točan odgovor. Uz boravak na svježem zraku, svi su se dobro zabavili, a na kraju i počastili čokoladnim jajima koja su također pronašli.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 27. 3. 2024. 08:22

Predavanje o održivom gospodarenju otpadom

U suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Komunalnim trgovačkim društvom Fužine d.o.o. i Općinom Fužine provedene su  u OŠ Ivanke Trohar , Fužine   izobrazno-informativne aktivnosti naziva "Zdravstvena sigurnost stanovništa u zelenoj tranziciji - održivi razvoj urbane sredine i klimatska neutralnost u PGŽ" koji je Općina Fužine prijavila na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti . Predavanje u školi na temu održivog gospodarenja otpadom sa specifičnostima goranske rivijere Fužine, učenicima 6. razreda  proveli su djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, dr. Anita MIhelčić i sestra Snježana Starčević   u suradnji s Komunalnim trgovačkim društvom Fužine d.o.o.  i  gospođom Kristinom Pleše voditeljicom ureda Ktd-a. Predavanju je prisustvovala i gospođa Tea Štimac , viša savjetnica za financije u Općini Fužine , kao predstavnica Općine.  Aktivnosti Zavoda obuhvaćaju organizaciju edukativnih i kreativnih radionica za osnovnoškolce o javnozdravstvenim rizicima neodgovornog postupanja s otpadom. Projekt provođenja izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom u okviru kružnog gospodarstva sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 25. 3. 2024. 13:24

Klokan bez granica 2024.

U petak 22. ožujka je u našoj školi održano matematičko natjecanje „Klokan bez granica“. Međunarodno natjecanje koje u Hrvatskoj organizira Hrvatsko matematičko društvo provela je učiteljica razredne nastave Elvira Burić. U natjecanju je, u različitim kategorijama po težini zadataka, sudjelovalo 7 učenika razredne i tri učenika predmetne nastave. Svi učenici su dobili i slatku nagradu za svoj trud, a najbolji po rezultatima bit će i naknadno nagrađeni. Ovo natjecanje namijenjeno popularizaciji matematike kod učenika sasvim je ispunilo svoju zadaću i nestrpljivo očekujemo rezultate naše škole!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 22. 3. 2024. 11:48

Svjetski dan voda

U četvrtak 21.3. 2024. u našoj školi obilježen je Svjetski dan voda.  Učenici 7. razreda obilježili su Dan voda na nastavi fizike ispitujući s učiteljicom Adrianom Beović kemijska i fizikalna svojstva vode. Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka s ciljem podizanja svijesti o značaju i važnosti pitke vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Da bi se bolje upoznali s tom dragocjenom tekućinom učenici su sami ispitivali svojstva vode i bilježili dobivene rezultate i zaključke.

Dan voda obilježen je i eko kvizom kojeg je za učenike 8. razreda pripremila učiteljica biologije i prirode Hankija Salihović - Musić. Učenici su odgovarali na pitanja o vodi i njenom značenju za cjelokupni život na našem planetu. Najbolji su i prigodno nagrađeni. Drago nam je da smo i ove godine obilježili dan ovog najvažnijeg resursa bez kojeg nema života.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 22. 3. 2024. 09:00

Međunarodni dan čitanja (International Read to Me Day)

U našoj je školi 19. ožujka obilježen Međunarodni dan čitanja (engl. International Read to Me Day), no na engleskom jeziku. Učenici od 1. do 3. razreda slušali su već svima poznatu priču Tri praščića, no vjerojatno prvi put na engleskom jeziku. Učenicima su priču čitale učenice 8. razreda, koje su poput pravih učiteljica provjeravale jesu li učenici razumjeli priču i pojasnile značenje nepoznatih riječi. Kao uvod u priču provjerile su znaju li učenici osnovne pojmove iz priče poput praščić, vuk, kuća, slama, cigla i sl., dok su “sat čitanja” zaključile s pitanjima o samoj priči. Učenici nižih razreda pažljivo su slušali i aktivno sudjelovali u raspravi te je namjera i narednih godina nastaviti sa sličnim aktivnostima.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 22. 3. 2024. 08:48

Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika

Naša učenica 8. razreda Marta Kozelički  osvojila je u srijedu 20. ožujka   odlično 14.mjesto na županijskom natjecanju u hrvatskom jeziku koje se održalo u Osnovnoj školi Vežica u Rijeci. Na natjecanju je sudjelovalo 56 osmaša i osmašica iz škola Primorsko – goranske županije.

Bravo za Martu i mentoricu, učiteljicu Antoniju Baričević!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 21. 3. 2024. 08:47

Interaktivni svijet u slici i prezentaciji

U utorak 19. ožujka nastavili smo s projektom "Umrežimo s(v)e" radionicom naziva "Interaktivni svijet u slici i prezentaciji" za učenike 5. i 6. razreda. Profesorica  Dijana Malinić Mihelić iz Tehničke škole Rijeka pokazala je našim učenicima kako izraditi vlastite prezentacije u interaktivnom alatu Genially. Naši učenici pokazali su kreativnost i umješnost u izradi svojih digitalnih postera. Zahvaljujemo našim gostima i očekujemo nastavak projekta "Umrežimo s(v)e" i u 4. mjesecu kada će se održati radionice za učenike 7. i 8. razreda.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 19. 3. 2024. 09:17

Kodovi sigurnosti na vodi

U petak 15. ožujka održano je u 4. razredu predavanje u sklopu projekta „Kodovi sigurnosti na vodi“. Spasioc Ivan Uravić iz Službe spašavanja života na vodi nam je objasnio koje sve opasnosti postoje kod plivanja na vodenim i morskim površinama. Naši četvrtaši naučili su puno i o pravilima sigurnog ponašanja na vodenim površiinama kako bi se prevenirale nesreće s tragičnim posljedicama.  Projekt Kodovi sigurnosti na vodi provodi se u organizaciji Hrvatskog crvenog križa.  Naš nam je gost pokazao i demonstrirao svoju spasilačku opremu, a naši učenici su imali pregršt pitanja o ovom plemenitom zanimanju.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 15. 3. 2024. 12:11

Prvenstvo škola Gorskog kotara u graničaru

U utorak 12. ožujka okupile su se ekipe iz 9 goranskih škola na prvenstvu školskih sportskih društava PGŽ-a  u graničaru. Našu školu predstavljala je ekipa iz 3. i 4. razreda pod vodstvom učiteljica Elvire Burić i Irene Vlahinić. Naša ekipa bila je uspješna u ogledu sa školarcima iz Skrada, ali smo tijesno izgubili od ekipe Petehovac iz delničke osnovne škole. Na kraju smo završili drugi u našoj skupini. Bravo za sve naše natjecatelje i organizatore ovog zabavnog sportskog natjecanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 14. 3. 2024. 12:30

Dijalektalni kviz škola Gorskog kotara

U utorak 12.3. održan je u školskoj knjižnici preko platforme Zoom Međuškolski dijalektalni kviz za učenike osnovnih škola Gorskog kotara. Na kvizu je sudjelovalo 13 ekipa iz 9 goranskih osnovnih i područnih škola. U našoj ekipi sudjelovali su učenica 6. razreda Dora Štimac i učenici 8. razreda Nina Čebuhar, Mia Miloš, Mihael Frbežar i Filip Plesničar pod vodstvom učiteljice Antonije Baričević. Naši  učenici ponovili su neke zanimljive riječi iz mjesnih dijalekata koje su već znali, neke nove su naučili i dobro se zabavili na ovom kvizu koji je organiziran u sklopu književnog festivala Goranski cukrac. Organizatorica Goranskog cukraca Natalija Mitrić vodila je dijalektalni kviz i najavila nam skorašnja književna događanja u sklopu ovog festivala koji nastoji očuvati dijalekte Gorskog kotara i prenijeti ljubav prema njima na mlađe naraštaje.  Na kraju, upućujemo čestitke ekipi Područne škole Prezid koja je odnijela pobjedu na ovom zanimljivom kvizu.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 12. 3. 2024. 10:19

Predavanje o pametnim učionicama Regionalne razvojne agencije PGŽ

Ovog četvrtka, 7.  ožujka našu školu posjetio je tim iz Regionalne razvojne agencije Primorsko – goranske županije kako bi nam prikazao sve mogućnosti pametne učionice opremljene elektroničkim senzorima. Naime, već ranije je u sklopu STEM projekta kojeg provodi ova agencija naša nova informatička učionica opremljena senzorima koji mjere temperaturu, vlagu i kvalitetu zraka, pokrete u učionici te da li su u njoj otvoreni vrata ili prozori. Baš u informatičkoj učionici okupili su se učenici 7. i 8. razreda i naši gosti. Ravnatelj razvojne agencije , gospodin Vedran Kružić najavio nam je današnje predavanje o mogućnostima pametnih učionica, ali i drugim primjenama digitalnih rješenja i novih tehnologija. Predavanje je održao magistar znanosti Damir Medved koji je pojasnio našim učenicima kako je cilj postavljanja senzora u učionicu pratiti i prilagoditi potrošnju energije uvjetima koji se stalno mijenjaju. Naglasio je važnost novih tehnologija u energetskoj tranziciji koja nam u budućnosti slijedi, a naši učenici su usput i ponovili koji su obnovljivi , a koji neobnovljivi izvori energije. Mr. Medved pokazao nam je kako možemo na daljinu uključiti pojedinu pametnu utičnicu ovisno o uvjetima, dobu dana, otvorenom ili zatvorenom prozoru, a sve kako bi bolje upravljali potrošnjom energije i sačuvali naš planet od daljnjeg zagađenja i klimatskih promjena. Uživali smo u zanimljivom predavanju i sigurni smo kako će naši učenici primijeniti neka od znanja i savjeta za učinkovitije trošenje energije i u svom domu.   

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 7. 3. 2024. 13:33

Posjet Srednje škole Delnice - projekt Znanost za velike i male

U četvrtak 7. ožujka posjetile su nas učiteljice i učenice Srednje škole Delnice i za učenike 8. razreda održale predavanje i radionice o osnovama znanstvenih metoda. Profesorice biologije Mirna Bogić , fizike i kemije Natalija Bašković i matematike i informatike Ivona Jerbić održale su radionice u sklopu svog školskog projekta „Znanost za velike i male“. Nakon što su se osmaši podijelili u tri grupe, profesorica Jerbić upoznala ih je s  definicijom vjerojatnosti u matematici i izračunavanjem pojedinih primjera vjerojatnosti ishoda, poput bacanja kockica. Uslijedilo je predavanje profesorice Bogić o primjeni vjerojatnosti u biologiji s obzirom na nasljeđivanje pojedinih tjelesnih obilježja (poput boje očiju). U dijelu radionice posvećenom fizici kojeg je održala profesorica Bašković , naši učenici su, služeći se dinamometrom, provjerili težinu pojedinih utega, obraćajući pažnju na točnost mjernih instrumenata i svojih očitanja. Na kraju radionice učenici su provjerili svoju preciznost i točnost gađajući metu na ploči i statistički bilježeći dobivene rezultate. Zahvaljujemo kolegicama i učenicima Srednje škole Delnice na zanimljivom predavanju i radionicama na kojima su naši učenici ponovili i utvrdili  neke od osnovnih pojmova znanosti – eksperiment, vjerojatnost i mjerenje.  Očekujemo nastavak plodne suradnje sa Srednjom školom Delnice i u budućnosti pa smo već dogovorili i uzvratni posjet!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 7. 3. 2024. 13:30

Ekipno atletsko prvenstvo Primorsko - goranske županije

U ponedjeljak 4. ožujka na stadionu Kantrida u Rijeci održalo se ekipno prvenstvo Primorsko – goranske županije u atletici za učenike na kojem su sudjelovali i naši učenici. U pratnji učiteljice Irene Vlahinić naši učenici Ian Sarvaš, Karlo Lončar, Dorian Korica i Fani Čebuhar okušali su se u trčanju na 100 i 300 metara, bacanju vorteksa i skoku u dalj. Fani Čebuhar ostvarila je 15. mjesto u trčanju na 300 metara, a Karlo Lončar također 15. mjesto u dionici od 100 metara. Ian Sarvaš ostvario je izvrsno 4. mjesto u skoku u dalj, a Dorian Korica 12. mjesto u bacanju vorteksa.  Zadovoljni smo postignutim rezultatima i čestitamo našim sportašima na prikazanom trudu i sportskom duhu!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 5. 3. 2024. 08:40

Radionice u sklopu projekta "Umrežimo s(v)e"

29. veljače učenici 7. i 8. razreda naše škole s učiteljicom tehničke kulture Jelenom Devčić - Samaržija bili su uključeni u radionicu 3d modeliranja i printanja koju su organizirali i proveli Ivan Šimac i Dorotea Smokrović iz Zajednice tehničke kulture Primorsko – goranske županije. Radionica je dio većeg projekta „Umrežimo s(v)e“ koji za cilj ima promociju tehničke kulture i novih digitalnih tehnologija kod djece osnovnoškolskog uzrasta. Naši gosti pomogli su našim učenicima u izradi i 3d printanju njima poznatog svakodnevnog predmeta – maskice za mobitel. 

Nova radionica u sklopu ovog projekta od nazivom "Interaktivni svijet u slici i prezentaciji" održala se u utorak 5. ožujka kad su se učenici 5. i 6. razreda  okušali u alatu za grafički dizajn Genially. Ovaj web alat omogućuje izradu vlastitih postera, čestitki, letaka i prezentacija pomoću ugrađenih predložaka. Ovu radionicu provela je profesorica Dijana Malinić Mihelić iz Tehničke škole Rijeka uz pomoć učiteljice informatike Tamare Injić. Drago nam je da naši učenici putem zanimljivih i kreativnih radionica izgrađuju i učvršćuju svoje digitalne i tehničke kompetencije i s radošću očekujemo nastavak ovog projekta.  

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 1. 3. 2024. 08:02

Kviz "Štedopis" o financijskoj pismenosti

U četvrtak 29. 2. učenici 6. razreda Ivano i Kristijano Delak sudjelovali su na online kahoot kvizu o financijskoj pismenosti „Štedopis“ u organizaciji Instituta za financijsko obrazovanje. Učenike je za kviz pripremila učiteljica Mihaela Majnarić – Štimac, a proveden je u školskoj knjižnici. Naši Ivano i Kristijano dali su sve od sebe i s nestrpljenjem čekamo rezultate koji će doći sljedeći tjedan.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 29. 2. 2024. 10:56

Tečaj "Junior spasioc" u Delnicama

Od ponedjeljka 26. pa do srijede 28. veljače, naši učenici 8. razreda Mia Miloš, Nina Čebuhar, Luka Paulin, Petar Budiselić i Ian Sarvaš sudjeluju s učenicima OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice na tečaju "Junior spasioc" za učenike osnovnih škola. Sigurni smo kako će naši učenici usvojiti puno novih znanja i vještina u sigurnom ponašanju na moru i vodenim površinama i spašavanju života. Veliko hvala Crvenom križu Delnice na organiziranju ove hvalevrijedne edukacije!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 27. 2. 2024. 12:30

Županijsko natjecanje Lidrano

Učenica 4. razreda Stella Knežević uspješno je predstavila našu školu na županijskom natjecanju Lidrano koje se održalo u ponedjeljak 26. veljače u dvorani Circolo u Rijeci. Stella se natjecala u kazivanju poezije, a izvela je pjesmu „Mačji oglas“ Zvonimira Baloga uz mentorstvo učiteljice Irene Vlahinić. Velike čestitke Stelli i učiteljici Ireni!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 27. 2. 2024. 11:22

Okrugli stol "Suradnjom do lakšeg prijelaza"

Ravnateljice i djelatnici Dječjeg vrtića Snježna pahulja i Osnovne škole Ivanke Trohar u Fužinama  zajedno su  u četvrtak 15. veljače  organizirali okrugli stol pod nazivom »Suradnjom do lakšeg prijelaza«. Cilj okruglog stola bio je bolje upoznavanje i razumijevanje dva sustava odgoja i obrazovanja koji su iznimno bliski, a istovremeno vrlo različiti. Mirna Švast, ravnateljica Dječjeg vrtića Snježna pahulja, napomenula je važnost povezivanja i razumijevanja te omogućavanja lakšeg prijelaza iz vrtića u školu. Djelatnici vrtića pojasnili su kako  funkcionira njihov sustav i način  rada u vrtiću, a na sastanku su  dogovoreni i neki konkretni koraci kao posjet dječjeg vrtića osnovnoj školi i obratno, zajednički roditeljski sastanak, organiziranje predstava, čitanje priča te druge aktivnosti kojima bi se ove dvije odgojno-obrazovne ustanove povezale. Jasna Štimac, ravnateljica OŠ Ivanke Trohar, istaknula je da smatra da je okrugli stol bio uspješan te da će se nastaviti dalje raditi na ovom projektu suradnje škole i vrtića uz brojne aktivnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 26. 2. 2024. 08:29

100. dan škole u 6. razredu

100. dan nastave kao projekt 100. dan škole Udruge Zvono obilježen je kroz nastavu povijesti, obilježavajući 700. godišnjicu smrti Marca Pola, najpoznatijeg srednjovjekovnog putnika. Učenici 6. razreda proučavali su život i djelo Marca Pola, a na temelju citata iz njegove knjige „Milijun“ (ili „Knjiga svjetskih čuda“) snimili su intervju s Marcom Polom i Kublaj kanom, mongolskim vladarom. Ulogu novinara imao učenik Noa Voloder, ulogu Marca Pola učenik Ivano Delak, a ulogu Kublaj kana učenik Cristiano Delak. Kroz intervju učenici su saznali mnogo o životu i običajima Mongola i Marcovu boravku u Kini. U projekt su bili uključeni i učenici 6. razreda OŠ Skrad, u kojoj također radi naša učiteljica povijesti Mihaela Majnarić Štimac. Tamošnji su učenici na isti način proučavali život Marca Pola, a intervju kojeg su snimili uključio je novinara i Marca Pola, s većim osvrtom na četverogodišnje putovanje Marca Pola do Kine i njegov trogodišnji povratak. Rezultat projekta je knjiga u digitalnom alatu Bookcreator.

Mihaela Majnarić Štimac

https://read.bookcreator.com/m6rjDE4nQGY-khrcPSPqv2lfRrJQKGrHlALmaIO42_U/G_UiRVhKTCaLyn0vt4Kdbw

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 16. 2. 2024. 12:41

Maškarani ples u dvorani

U petak 9.2. u našoj školskoj dvorani održan je maškarani ples za sve učenike, učitelje i djelatnike škole. I ove godine su naši učenici pokazali veliku maštovitost i kreativnost u kombiniranju zanimljivih i zabavnih maski. Učitelj vjeronauka Damir Zagoršćak organizirao je karaoke za učenike koji su pokazali i zavidno pjevačko umijeće. Uslijedio je uvijek zabavan i nepredvidljiv  ples sa stolicama. Na kraju ovog lijepog maškaranog plesa učiteljski žiri podijelio je zaslužene nagrade najboljim maskama. Bravo za naše male maškarice!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 13. 2. 2024. 10:15

3. kolo MAT lige

Uz poteškoće zbog velikog broja odsutnih učenika zbog bolesti, organizirano je i održano u četvrtak 8. veljače 3. kolo matematičkog natjecanja MAT liga koje za cilj ima popularizaciju ovog predmeta među učenicima i razvijanje timskog duha i suradnje. Pod vodstvom učiteljice Elvire Burić sudjelovalo je ukupno 9 ekipa, a posebno valja istaknuti kako su nam se od ovog kola pridružili i učenici 1. razreda sa jednom ekipom matematičara. Čestitamo svim našim matematičarima, a posebno prvašićima! 

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 13. 2. 2024. 10:05

Likovna radionica za Valentinovo

Prvih dana mjeseca ljubavi učenici razredne nastave proveli su u likovnom izražavanju. Naime, učiteljica Mirjana Pribanić-Klanac organizirala je prigodnu likovnu radionicu za sve učenike razredne nastave uz nadolazeće Valentinovo. Tema je bila ljubav, a motivi srca u raznim likovnim tehnikama.

Nakon završetka radionice  likovni radovi  su izvješeni  na panou u prizemlju naše škole  i  već pri samom ulasku u školu, zahvaljujući prekrasnim crtežima, osjetit ćete ljubav.

Bravo za naše likovnjake!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 13. 2. 2024. 10:03

Međuopćinski Lidrano

Na Međuopćinskoj razini Smotre literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo, održanoj 7. veljače 2024. godine u organizaciji naše škole, sudjelovalo je 6 škola Gorskog kotara : OŠ Ivana Gorana Kovaća, Delnice, OŠ Branimira Markovića Ravna Gora, OŠ Skrad, OŠ Brod Moravice i naša škola OŠ Ivanke Trohar Fužine.

Najbolji od 18 pristiglih literarnih radova, 1 novinarskog i 6 scenskih nastupa su, prema mišljenju stručne komisije, predloženi za Županijsku razinu natjecanja.

Tako je naša učenica 4. razreda Stella Knežević sa svojom odličnom izvedbom kazivanja poezije „Mačji oglas“ pod mentorstvom učiteljice Irene Vlahinić, osigurala nastup u Rijeci, na županijskoj razini natjecanja.

Čestitke svim sudionicima!.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 8. 2. 2024. 15:51

E-upisi u prvi razred

Poštovani roditelji budućih prvašića (djece dorasle za upis u osnovnu školu),

 

prosljeđujemo vam prve informacije o postupku prijave djeteta za upis u prvi razred koje smo dobili od Županijskog ureda za odgoj i obrazovanje. Ovo nam je prva godina da prijavu djeteta roditelji vrše online. Dakle, vidite datume, početak je 22.2.2024. (za djecu bez utvrđenih teškoća u razvoju). Trebate putem portala e-građani otići na stranice https://osnovne.e-upisi.hr/ i tamo izvršiti prijavu (vas će odmah usmjeriti na našu školu jer ste prijavljeni na području Općine Fužine).

 

Bude li nekih teškoća, čut ćemo se i zajedno obaviti prijavu (moramo napomenuti da ćemo i mi učiti jer prve godine radimo prijave i upise u školu na taj način).

 

Također smo uvjereni da ćemo sve obaviti kako treba i na vrijeme, tako da ne brinite!

 

Srdačno Vas pozdravljamo i prilažemo obavijest koju smo dobili!

 

 

      Predsjednica Školskog povjerenstva za upis u 1. razred:                                           Ravnateljica Škole:

                            Renata Lisac, psiholog-prof.                                                                     Jasna Štimac, prof.

 

 

Obavijest osnovnim školama vezano za e-Upise u osnovne škole u školskoj godini 2024./2025.

 

Na razini županije PGŽ je odlučeno da se ovogodišnji upisi u prvi razred osnovne škole provode elektroničkim putem, korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole.
 

22. veljače 2024. godine u Nacionalnom informacijskom sustavu za upise u osnovne škole otvaraju se prijave za redovan upis u 1. razred osnovne škole. Roditelji će preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/ moći podnijeti prijavu za upis svoga djeteta u 1. razred osnovne škole, sve do 31. ožujka 2024. godine.

 

U sustavu će roditeljima biti vidljivi opći podaci o djetetu te škola na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Odmah po podnošenju prijave roditelji će moći odabrati mogućnosti koje im se nude u dodijeljenoj školi npr. izborne predmete, produženi boravak i sl. Također, ako imaju razloga za to, roditelji će prilikom podnošenja prijave moći izraziti želju za upis u drugu školu od one kojoj dijete pripada prema upisnom području.

 

Prijave za upis djece s utvrđenim teškoćama su otvorene već ranije, od 1. veljače 2024. godine do 31. ožujka 2024. godine.

 

Uz prijavu za redovne upise u 1. razred osnovne škole od 22. veljače 2024. godine do 31. ožujka 2024. godine, roditelji će moći podnijeti i zahtjev za prijevremeni upis u 1. razred osnovne škole kao i za privremeno oslobađanje od upisa u 1. razred osnovne škole.

 

S obzirom da se u sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi preko portala e-Građani
roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal neka se jave školi kojoj pripadaju prema upisnom području pa će prijavu za upis njihovog djeteta izvršiti zajedno.

 

Za sve ostale informacije, termine testiranja u školi, liječničkih pregleda i laboratorijskih pretraga roditelji će pratiti mrežne stranice škole kojoj dijete pripada prema upisnom području.

 

Administratori županijskih odjela rasporedili su djecu s liste školskih obveznika po školama kojoj pripadaju prema upisnom području te su isti vidljivi na popisu svake škole.

Kako bi sustav bio spreman za podnošenje zahtjeva za upis od strane roditelja, potrebno je odraditi određene administrativne radnje i od strane škole zaključno s 31. siječnja 2024. godine

 

Obavijest osnovnim školama vezano za e-Upise u osnovne škole u školskoj godini 2024./2025.

 

Na razini županije PGŽ je odlučeno da se ovogodišnji upisi u prvi razred osnovne škole provode elektroničkim putem, korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole.
 

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 26. 1. 2024. 14:52

Predavanje o HPV virusu

31. siječnja učenici  8. razreda sa razrednicom prisustvovali su  predavanju o HPV virusu koje se održalo u Gradskoj knjižnici Janet Majnarich u Delnicama. Liga protiv raka Primorsko-goranske županije je  uz obilježavanje 17. Dana mimoza organizirala predavanje o HPV virusu i cijepljenju protiv HPV infekcije i to za sve učenike osmih razreda osnovnih škola Gorskog kotara i za učenike 1. i 2. razreda Srednje škole Delnice. Predavanje su održale Ljerka Polić, dr.med., specijalistica ginekologije i opstetricije i Anita Mihelčić - Vidmar ,dr. med. školske medicine. Predavači su detaljno objasnili učenicima što je to HPV virus, koje sve bolesti i poteškoće izaziva i način prevencije tih bolesti cijepljenjem

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 13. 2. 2024. 10:01

Filmom do senzibilizacije

Na preporuku Hrvatskog filmskog saveza naša je škola ušla u projekt  Filmom do senzibilizacije. Nositelj projekta je Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, a partneri su: Forum za slobodu odgoja, OŠ Braća Radić Koprivnica, OŠ August Cesarec Ivankovo,  OŠ Julija Benešića, Ilok i OŠ Ivanke Trohar,  Fužine. Projekt se sastoji od edukacija za učitelje, edukacije za učenike i radionice u kojima moramo naša dva filma prilagoditi za osobe s poteškoćama u sluhu i vidu.

Od 11. 1. do 13. 1. 2024 učiteljice Antonija Baričević, Nikolina Šubić - Zeneral i ravnateljica škole Jasna Štimac sudjelovale su na  prvoj edukaciji o oštećenju vida, sluha i prilagodbi audiovizualnog sadržaja za osobe sa senzornim oštećenjima. Edukacija je bila  vrlo zanimljiva i korisna. Sada slijede daljnji koraci  u smislu edukacije učenika i provedbe radionica.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 23. 1. 2024. 09:07

Projekt Umrežimo s(v)e

Naša je škola ušla u projekt Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije „Umrežimo s(v)e“ koju financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Cilj projekta „Umrežimo s(v)e“ je dodatno obrazovanje, razvijanje i promicanje tehničke kulture u regiji Primorsko-goranske županije kroz razvoj digitalnih kompetencija u svrhu poticanja kreativnosti, inovativnosti te razvoj poduzetničkih kompetencija.

Prva je  radionica- 3D olovke  za 1. i 2. razred održana 18. siječnja. Učenici su zakoračili u svijet tehnologije i kreativnosti. S 3D olovkama u ruci stvorili su disco naočale koje će pokazati na maškarama. Drugi dio radionice slijedi već ovaj tjedan, a projekt se nastavlja cijelo ovo polugodište u svim razredima škole kroz različite radionice.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 23. 1. 2024. 08:42

Ubaci čokoladu, pruži nadu

Klub mladih Crvenog križa Delnice organizirao je u vrijeme blagdana humanitarnu akciju „Ubaci čokoladu, pruži nadu“ tijekom koje su se sakupljale čokolade za korisnike Centra za rehabilitaciju Fortica iz Kraljevice. I učenici naše škole odazvali su se akciji u periodu od 4. do 15. prosinca 2023. g. Posljednjeg dana akcije, 15. prosinca, učenici Građanskog odgoja i članovi Mladeži HCK-a, u pratnji ravnateljice Jasne Štimac i voditeljice Mladeži HCK-a Mihaele Majnarić Štimac, odnijeli su kutiju punu slatkih darova u Delnice i predali ju voditeljici Gradskog društva Crvenog križa Delnice, gđi. Snježani Krizmanić. Hvala djeci i roditeljima koji su se odazvali i ovoj humanitarnoj akciji.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 8. 1. 2024. 09:09

Božićna priredba

U srijedu 20.12. održana je božićna priredba Osnovne škole Ivanke Trohar Fužine. Odlučili smo se na malo drugačiju priredbu nego prošlih godina osmislivši predstavu na temu „Fužine bez Djeda Mraza“ u kojoj svima omiljeni djedica odluči otići na godišnji odmor prepustivši svoje mjesto drugim „kandidatima“ za svoj posao. Učenike dramske skupine su u izvedbi predstave vodile učiteljice Antonija Baričević i Irena Vlahinić, a sve je svojim veselim i prigodnim božićnim pjesmama začinio i školski zbor predvođen učiteljicom Bojanom Perhat. Scenografiju za predstavu osmislio je i postavio učitelj likovne kulture Marko Burić,  a u provedbi predstave sudjelovali su i učitelji Tamara Pleše i Damir Zagoršćak.  U sklopu priredbe pogledali smo i film učenika prvog razreda i voditelja filmske skupine Rasima Karalića  „Ja posijah repu“ u kojem su prikazali sve ono lijepo čime su se s učiteljicom Jadrankom Gecan bavili ovog polugodišta i pokazali svoj glumački i pjevački talent. Nakon prvog dijela priredbe slijedio je zabavni program uz ples i animatore koje je angažirala općina Fužine. 

Obilježavanje božićnih blagdana nastavilo se i u petak 22.12. kada smo se okupili u školskoj dvorani i pogledali neke stare, a i neke nove uratke naše vrijedne filmske skupine Kreše Golika. Tako smo pogledali nagrađivanu komediju „Ivanku“, a poslije toga i najnoviji dokumentarni film filmske skupine „Irena“ koji nam je približio sportski i životni put naše učiteljice razredne nastave Irene Vlahinić. U kratkom razgovoru nakon filma učiteljica Irena rekla nam je kako su njene dvije najveće ljubavi oduvijek bile sport i djeca, a učenici koji su sudjelovali u snimanju filma također su nam približili svoje iskustvo tog procesa. Na pozornicu su nam došli i naši prvašići budući da smo još jedanput pogledali njihov film „Ja posijah repu“. Na kraju ovog filmskog dana obratila nam se i ravnateljica Jasna Štimac zaželivši nam puno zdravlja i sreće za božićne blagdane i u novoj godini, a onda nas prepustila animatorima općine Fužine koji su bili zaduženi za prigodni plesni program uz kraj ovog polugodišta. Svima želimo puno svega onoga što si i sami žele za božićno – novogodišnje blagdane!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 22. 12. 2023. 11:53

Izrada čestitki za djelatnike škole

U posljednjem tjednu prvog polugodišta, učenici predmetne nastave na satovima Informatike s učiteljicom Tamarom Injić izrađivali su čestitke na računalima za djelatnike škole. Svaki učenik je izradio jednu čestitku za jednog djelatnika. 
Svojim čestitkama učenici su zaželjeli svima Sretan Božić i sretnu i uspješnu Novu 2024. godinu.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 21. 12. 2023. 08:31

Terenska nastava mlađih razreda u Rijeci

U posljednjem tjednu prije Božića, u utorak 19.12.,  učenici mlađih razreda  otputovali su u Rijeku, prošetali okićenim gradom, uživali u adventskoj atmosferi i u 12.00  u HNK -u Ivan pl. Zajca  pogledali kazališnu predstavu "Božićna priča". Kazališna predstava je bila zanimljiva, a sigurno je pažnju privlačio i prekrasan ambijent, raskošni kostimi i odlični glumci. Zadovoljni viđenim i doživljenim nakon predstave naši učenici su se vratili svojim kućama.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 19. 12. 2023. 13:58

Božićni koncert OGŠ Ive Tijardovića

U ponedjeljak 18.12. u prostorima naše škole održan je božoćni koncert Osnovne glazbene škole Ive Tijardovića Delnice. Nastupili su polaznici glazbene škole s područja naše općine s deset prigodnih glazbenih točaka. Ravnateljica glazbene škole Suzana Valković Brašnić pozdravila je sve prisutne i svima zaželjelasvako dobro za predstojeće blagdane. 

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 19. 12. 2023. 13:53

Večer matematike

I ove godine su se naši učenici i njihovi roditelji u velikom broju odazvali na Večer matematike, skup matematičkih  radionica koje organizira Hrvatsko matematičko društvo, a za cilj imaju pokazati kako ovaj predmet može biti itekako zabavan. Dvadeset i dvoje učenika je u četvrtak 7.12. navečer rješavalo sa svojim roditeljima zabavne matematičke zadatke i probleme, koje su im pripremile koordinatorice radionica, učiteljice Elvira Burić i Matea Pešut. Po završetku radionica, učenici su dobili zahvalnice, a i poneki slatkiš za svoj trud. Sudeći po pozitivnim dojmovima roditelja i učenika, Večer matematike je bila pravi pogodak!    

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 8. 12. 2023. 08:29

Posjet Svetog Nikole

U srijedu 6.12. sve učenike naše škole posjetio je u organizaciji fužinskog ogranka Društva Naša Djeca Sveti Nikola i darivao ih prigodnim poklonima. Veselju naših učenika, pogotovo onih mlađeg uzrasta, nije bilo kraja. Hvala Svetom Nikoli i Društvu Naša Djeca!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 8. 12. 2023. 08:28

Predbožićna likovna radionica za mlađe razrede

U petak 1.12. učenici mlađih razreda naše škole proveli su sa svojim učiteljicama prigodnu božićnu likovnu radionicu u organizaciji učiteljice Mirjane Pribanić Klanac i likovne grupe. Crtali su zimske  motive pastelnim bojama i tehnikom kolaža. Učenici su ukrasili školske hodnike svojim lijepim likovnim radovima i time nas uveli u predbožićno doba. Hvala svim učiteljicama na provedbi ove radionice i učenicima na njihovom trudu!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 1. 12. 2023. 12:50

Noa Voloder nagrađen na natjecanju "Processus Montanus"

U četvrtak, 30. 11. učenik 6. razreda Noa Voloder i ravnateljica škole Jasna Štimac bili su u Delnicama u Gradskoj knjižnici Janet Majnarich. Naime, naš Noa bio je jedan od pohvaljenih učenika na literarnom natječaju „Processus montanus“ koji organizira Srednja škola Delnice, a dodjela nagrade odvila se upravo u delničkoj gradskoj knjižnici. Čestitamo Noi i učiteljici Antoniji na vrijednom priznanju!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 1. 12. 2023. 09:57

Božićne radionice

U ponedjeljak 27.11. u suradnji s Društvom Naša Djeca iz Fužina proveli smo radionicu izrade božićnih čestitki, ukrasa za bor i  svjećnjaka . Hvala Društvu Naša Djeca i gospođi Trglavčnik,  učiteljici Mirjani Pribanić-Klanac i učitelju Marku Buriću koji su pripremili radionice te  svim učenicima, roditeljima i učiteljima koji su se odazvali i proveli vrijeme sa svojom djecom u kreativnom radu.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 30. 11. 2023. 10:18

XXI. Dani Franje Račkog

U petak 24.11. u Fužinama je u Vijećnici Općine Fužine održan XXI. znanstveno - stručni skup Dani dr. Franje Račkoga, čiji su organizatori Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne i društvene znanosti u Rijeci s područnom jedinicom u Puli, Udruga »Dr. Franji Rački« Fužine i OŠ Ivanke Trohar, Fužine. Skup je otvoren izložbom učeničkih likovnih radova na temu kulturnih znamenitosti Fužina, a kratki uvod u skup imali su naši učenici Dora Štimac, Marta Kozelički, Sara Delak i Lukas Levar  sa svojim literarnim radovima   na lokalnom govoru koje su priredili s učiteljicom Antonijom Baričević.

Skup je otvorila predsjednica udruge Dr. Franjo Rački  Stanka Lončarić, a pozdravne riječi uputile su i ravnateljica Osnovne škole Ivanke Trohar Jasna Štimac i ravnateljica Zavoda za povijesne i društvene znanosti u Rijeci dr.  Sanja Holjevac. Skupu se obratio i uspješan rad svima nazočnima zaželio i načelnik općine Fužine David Bregovac.

Radni dio skupa otvorile su  dr. sc. Diana Stolac, prof. emerita  i dr. sc. Maja Polić jezičnom i sadržajnom analizom pisama koje je Franji Račkom pisao svećenik ,prijatelj i ravnatelj znamenitog hrvatskog Zavoda sv. Jerolima u Rimu Ivan Črnčić. Profesorica  Mihaela Majnarić-Štimac predstavila nam je svoj rad na liku i djelu partizanske borkinje Ivanke Trohar po kojoj je naša škola dobila ime ,istaknuvši njenu hrabrost u vrlo zahtjevna vremena  2. svjetskog rata.  Zamjenik župana Primorsko – goranske županije  Petar Mamula približio nam je njen rad i provedene projekte u 30 godina postojanja, a profesor Davor Kauzlarić  napravio je sličnu retrospektivu razvoja Općine Fužine u tridesetogodišnjem postojanju. Silvija Sobol iz Ureda za turizam Općine Fužine približila nam je turistički razvoj i potencijal Fužina i okolnih mjesta , a  inženjerke šumarstva iz Hrvatskih šuma Maja Bolf i  Nevena Zrnić pojasnile su nam sve što se u novije vrijeme dogodilo sa najvažnijim resursom Gorskog kotara – šumama u svojoj temi „Šume – oduvijek i zauvijek“. Svi prisutni su se složili kako ovaj znanstveni skup uvijek otvara aktualne i zanimljive teme, uz stalnu posvetu i sjećanje na našeg znamenitog Fužinarca,  povjesničara i prvog akademika Franju Račkog.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 27. 11. 2023. 10:50

Informatičko - matematičko natjecanje "Dabar"

Na međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja "Dabar" održanog od 13. do 17.11., naši učenici postigli su zavidne rezultate. Među najboljih 10% u Hrvatskoj u svojoj kategoriji je pet učenika, a to su: Tesa Voloder, Barbara Bregovac, Deni Stević, Noa Voloder i Dora Štimac.

Učenici su osvojili Zlatnu diplomu i digitalnu značku.

Čestitamo najboljima na ostvarenim rezultatima!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 5. 12. 2023. 11:10

Predstava "Na tragu" za 1. i 2. razred

U utorak 21. studenog učenici 1. i 2. razreda sa svojim učiteljicama posjetili su Dječji vrtić "Snježna pahulja" gdje su zajedno s vrtićancima pogledali predstavu "Na tragu" kazališta "Zorin Dom" iz Karlovca. Predstava, koja govori o važnosti odgovornog ponašanja prema prirodi, adekvatnom odlaganju otpada i recikliranju oduševila je naše učenike i sigurni smo kako će njenu pouku primijeniti u svakodnevnom životu. Bravo za kazalište Zorin dom i sve organizatore ove poučne predstave!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 28. 11. 2023. 11:00

31. dijalektalno sijelo "Govor mog zavičaja"

Delnički ogranak Matice hrvatske u suradnji s goranskim školama u sklopu Mjeseca hrvatske knjige već 31 godinu zaredom organizira Goransko dijalektalno sijelo Govor moga zavičaja. Literarni je to susret koji ima za cilj očuvati i njegovati zavičajni izričaj kod učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta kao dio tradicijskog, kulturnog i osobnog blaga. Domaćin ovogodišnjeg Sijela bila je Osnovna škola „Petar Zrinski“ iz Čabra koja je 16. studenog 2023. godine uz prigodan program ugostila učenike goranskih osnovnih i srednjih škola. Kako bi boravak u Čabru učenicima ostao u lijepom sjećanju, pobrinuli se domaćini organiziravši za učenike obilazak kroz dvorac Zrinskih.

Našu školu predstavili su vrijedni čuvari svojih mjesnih govora učenici Sara Delak, Lukas Levar, Toni Miloš, Dora Štimac i Marta Kozelički s učiteljicom Antonijom Baričević.

U programu su osim učenika sa svojim radovima sudjelovali kantautor Matija Turk na harmonici s pjesmama na čabarskom govoru i književnik Radovan Tadej iz Zlobina koji se predstavio sa svojim pjesmama na čakavskom narječju. 

Na kraju susreta obratila nam se predsjednica OMH Delnice Nives Marjanović i zahvalila svima na ustrajnosti u njegovanju baštine, običaja i riječi goranskog kraja te je školskim knjižnicama uručila vrijedne knjige koje svjedoče o očuvanju jezičnog  bogatstva Gorskog kotara.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 21. 11. 2023. 11:38

Dan tablice množenja

U  tjednu od 13. do 17. studenog učenici naše škole uključili su se u Međunarodno natjecanje u poznavanju tablice množenja uz Svjetski dan tablice množenja (17.11.). Natjecanje se provodi u cijelom svijetu i u više od stotinu škola u Republici Hrvatskoj.  U ponedjeljak su naši učenici ispitali svoje učitelje tablicu množenja, a ovaj cijeli tjedan oni su bili ti koji su ispitivani. U utorak i četvrtak naši učenici 2., 3. i 4. razreda odradili su s učiteljicom Elvirom Burić ispitivanje tablice množenja „na otvorenom“, u holu škole, a pridružili su im se i učenici 1. i 2. razreda crtajući tablicu množenja. Istovremeno su učenici u učionicama rješavali i zadatke množenja u parovima. Natjecanju su u petak 17.11.  pristupili i učenici od 5. do 8. razreda koji su također rješavali zadatke iz množenja u parovima. Naši učenici su se natjecali za značke različitih boja, ovisno o težini zadataka i za slatke nagrade koje su najbolji od njih dobili po završetku natjecanja. Koordinatorice natjecanja u našoj školi su učiteljica 3. razreda Elvira Burić i učiteljica matematike Matea Pešut. Najbolji među mlađim razredima pokazali su se učenici Marija Baričevac, Tesa Voloder i Lovro Pandža.  Bravo za sve učenike i učitelje uključene u ovo matematičko natjecanje! 

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 21. 11. 2023. 08:14

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

U petak 17.11. svi učenici sa svojim učiteljima, ravnateljicom škole i drugim zaposlenicima uputili su se na Noršićev trg u Fužinama kako bi zapalili svijeće u spomen na žrtvu grada – heroja Vukovara. Pridružili su nam se i predstavnici općine kao i načelnik David Bregovac koji je u kratkom obraćanju naglasio besmisao i težinu rata za sve koje on pogađa o čemu nažalost svjedočimo i u naše vrijeme. Ravnateljica škole Jasna Štimac potom je pozvala učenike da upale svijeće za duše svih poginulih i nestalih u Domovinskom ratu koji su svojom žrtvom omogućili slobodu današnjoj Hrvatskoj.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje nastavili  smo u učionici hrvatskog jezika u kojoj smo poslušali prezentaciju učiteljice povijesti Mihaele Majnarić – Štimac koja nam je ukratko pojasnila početak i tijek rata koji se odvijao na našim prostorima prije 32 godine.  Posebno emotivni bili su ulomci iz Priča iz Vukovara, literarnog djela novinara Siniše Glavaševića koji je skončao život upravo za vrijeme opsade grada 1991. godine. Ulomke iz ovog književnog djela kojim je Glavašević nastojao oteti zaboravu tragične događaje kojima je svjedočio pripremili su učenici 8. razreda s učiteljicom Antonijom Baričević. Pred kraj prezentacije poslušali smo i poznatu anti –ratnu pjesmu o Vukovaru „Stoji grad“.  Svi smo složno zaključili kako se treba sjećati ratnih strahota i istovremeno raditi na miru i slozi među narodima kako se tragedija rata koja je zadesila Vukovar nikada više ne bi ponovila.    

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 17. 11. 2023. 13:25

Natjecanje iz informatike "Dabar"

Ovaj tjedan (13.-17.11.) u našoj školi održava se Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja "Dabar" kojeg organizira udruga "Suradnici u učenju". Natjecanje provode učitelji informatike Livio Hubička i Tamara Injić, a u njemu sudjeluju učenici od 2. do 8. razreda.

Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanja, a sastoji se od niza problemskih i logičkih zadataka.

Čestitamo učiteljima i učenicima  koji si sudjelovali na natjecanju!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 17. 11. 2023. 11:00

Svjetski dan znanosti za mir i razvoj

UNESCO je 2001. godine proglasio 10. studenog Svjetskim danom znanosti za mir i razvoj. Cilj je osnažiti svijest javnosti o ulozi znanosti u promociji mira i održivog razvoja, poduprijeti  nacionalnu i međunarodnu solidarnost u širenju rezultata znanstvenih istraživanja te usmjeriti pažnju  izazovima s kojima se suočava znanost.

Upravo taj dan predstavlja priliku da se pokuša povećati zanimanje i razumijevanje prirodnih znanosti i matematike od strane učenika osnovnih škola.

Svjetski dan znanosti obilježavaju sve zemlje članice UNESCO-a, a do sada su ga najintenzivnije slavili u Kanadi, Madagaskaru, Portugalu i Tunisu. U našoj smo školi obilježili taj dan, 9. 11. 2023. prezentacijom pokusa iz fizike učenicima četvrtog razreda Predstavljeno je niz zanimljivih pokusa sa polja elektriciteta i magnetizma koje su izvodili učenici  8. razreda

Svoj zadatak su vrlo ozbiljno shvatili te su vrijedno uvježbavali pokuse dok oni nisu savršeno uspjeli. Sav taj trud se isplatio jer su četvrtaši  sa oduševljenjem pratili svaki pokus što se može vidjeti i na priloženoj fotografiji. Nije nedostajalo ni pitanja na koja su osmaši  vješto odgovarali objašnjavajući svaku fizikalnu pojavu iz pokusa.

Hvala našim osmašima i učiteljici Adriani Beović koja je zajedno sa djecom pripremila zanimljiv znanstveni dan!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 16. 11. 2023. 12:34

Terenska nastava u Rijeci za učenike od 1. do 4. razreda

Učenici   razredne nastave naše škole  su 10. studenog 2023. otputovali u HKD na Sušaku kako bi pogledali predstavu „Tonka će sutra“.

Naime predstava je  prikazana u sklopu 28. revije lutkarskih kazališta koje organizira Gradsko kazalište lutaka Rijeka. Revija se održava od  3. do 11. studenog na  čak četiri riječke lokacije, a predstavit će se dvanaest kazališta- sedam inozemnih i pet domaćih.

„Tonka će sutra“ izvedena je u  suradnji Kazališta Virovitica, Gradskog kazališta Požega i Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca. Priča je to o jednoj djevojčici koja voli stvari odgađati za sutra, a  sutra ponekad postane i preksutra i prekpreksutra.

Iako  je  kiša neumorno padala i u Rijeci i spriječila naše najmlađe u šetnji gradom, učenici su se zadovoljni  i puni dojmova vratili u naše Fužine .

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 10. 11. 2023. 12:38

Terenska nastava u Zagrebu

Dana 3. studenog učenici od 4. do 8. razreda su u pratnji svojih učitelja bili na terenskoj nastavi u gradu Zagrebu. Tamo smo posjetili Tehnički muzej i sudjelovali u pokusima koje nam je omogućio Nikola Tesla i njegovi izumi, pogledali smo izložbu tehnike i vozila kroz povijest te posjetili rudnik i tako dobili uvid u djelatnost rudarenja. Nakon toga slušali smo priču o našem poznatom, nažalost pokojnom košarkašu, Draženu Petroviću u istoimenom muzeju te smo za trajnu uspomenu dobili košarkašku loptu. Za kraj smo ostavili muzej u kojem smo se najviše zabavili - Muzej iluzija. Na dva smo kata testirali razne iluzije i puno se fotografirali. Za sam kraj posjetili smo glavni zagrebački trg, Trg bana Jelačića . Puni lijepih dojmova i divnih uspomena vratili smo se umorni u naše Fužine.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 8. 11. 2023. 12:22

Županijsko prvenstvo u nogometu

U srijedu,  25.10.2023. naša muška nogometna ekipa sudjelovala je na županijskom natjecanju Primorsko – goranske županije u sportskoj dvorani u Kastvu s još 4 ekipe.  Nažalost, naša ekipa  je izgubila obje utakmice i osvojila četvrto mjesto, ne plasiravši se u daljnje natjecanje. Ipak, zahvaljujemo našim nogometašima na trudu i zalaganju!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 7. 11. 2023. 12:34

Izložba najstarijih knjiga uz Mjesec hrvatske knjige

Povodom Mjeseca hrvatske knjige (15.10.-15.11.), u školskom hodniku je postavljena izložba najstarijih knjiga koje se mogu naći u knjižnici naše škole, od kojih mnoge datiraju još iz 19. stoljeća. Izložbu su postavili učiteljica hrvatskog jezika Antonija Baričević i knjižničar Davor Kauzlarić, uz pomoć učitelja likovne kulture Marka Burića. Učitelj likovnog dao je i još jedan svoj pečat izložbi  dopunivši je najprevođenijim knjigama svih vremena, u skladu s temom ovogodišnjeg Mjeseca knjige.

Obilježili smo Mjesec knjige i u prvom razredu u četvrtak 2.11. kada je održan sat čitanja bajki. Za ovu prigodu pripremili smo klasičnu bajku braće Grimm "Vuk i sedam kozlića". Naši prvašići su crtežima izrazili svoj doživljaj ove bajke, a na kraju smo pogledali i animirani film inspiriran ovim djelom. 

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 3. 11. 2023. 08:16

Književni susret s Božicom Pleše

U četvrtak 26. listopada, u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige našu školu je posjetila Božica Pleše, učiteljica hrvatskog jezika u OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice kako bi promovirala delnički zavičajni govor i sve aktivnosti i projekte koji se provode u delničkoj školi, a vezani su uz dijalekt Delnica i drugih goranskih mjesta. Susret je ostvaren u organizaciji Udruge Dr. Franjo Rački, a našu školu je danas posjetila i njena predsjednica , gospođa Stanka Lončarić koja je zajedno s ravnateljicom škole Jasnom Štimac rekla par uvodnih riječi. Nakon prezentacije tijekom koje smo doznali nešto više o povijesti i kulturi Gorskog kotara imali smo prilike čuti i neke od  pjesama objavljenih u zbornicima učeničke poezije Gorskog kotara koje su nam s gospođom Pleše izvele učenice 6. razreda delničke osnovne škole. Zbornik pod naslovom „Lejpe maje dejuonce“ obuhvatio je u sebi dvadeset godina literarnog stvaralaštva delničkih osnovaca.   Cijeli susret začinila je i naša učenica Dora Štimac izvedbom pjesama na gitari, kao i naši učenici uključeni u literarnu grupu pod vodstvom učiteljice Antonije Baričević - Sara Delak, Marta Kozelički, Lukas Levar i Toni Miloš koji su prikazali poeziju na fužinskom kajkavskom narječju koje njegujemo u našoj školi. Veliko hvala gospođi Božici Pleše, udruzi Dr. Franjo Rački i delničkim osnovkama na ovom lijepom zavičajnom književnom susretu!  

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 27. 10. 2023. 09:24

Projekt CinEd u kinu Lič

Kao dio velikog europskog projekta filmske edukacije djece i mladih CinEd udruga „Bacači sjenki“ u suradnji s Kino. Hr mrežom organizira kino – projekcije za učenike osnovnih škola. Projekt je usmjeren obrazovanju o europskom baštinskom i suvremenom filmu, ali i obrazovanju o važnim društvenim i osobnim temam kroz film. U sklopu ovog projekta naši učenici razredne nastave su u srijedu 25 listopada pogledali film „Modri tigar . Projekcija je uključivala i uvod prije filma kao i popratne zabavne aktivnosti za kreativnu analizu filma koje su vodili dvoje filmskih edukatora „Bacača sjenki“. Hvala svim organizatorima na zanimljivom filmskom danu kao i Odjelu za turizam Općine Fužine koji nam je osigurao prijevoz i povratak u školu turističkim vlakićem.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 26. 10. 2023. 11:02

Projekt "Samo zdravo"

Organizacija Gaia Nova petu godinu za redom provodi u osnovnim i srednjim školama Primorsko – goranske županije projekt „Samo zdravo“. Projekt je usmjeren na educiranje učenika osnovnih i srednjih škola o zdravoj prehrani s naglaskom na podizanje svijesti o važnosti konzumiranja svježeg voća, povrća, lisnatog zelenog povrća i samoniklog bilja nasuprot nezdravoj hrani koja može štetno utjecati na zdravlje. U sklopu projekta voditelji programa u učionici zajedno s učenicima pripremaju svježe voćne sokove koji se potom odmah i degustiraju. U našu školu je u srijedu 25. 10. došla gospođa Sandra Kolonić koja je s učenicima ponovila činjenice o važnosti zdrave hrane za naš boljitak i prezentirala projekt „Samo zdravo“. Učenici su ponovili i utvrdili znanja  zdravom načinu života i koliko je prehrana važna te su s voditeljicom pripremili zdravi napitak od voća i povrća i degustirali ga.

Ovakvi oblici edukacije vrlo su važni i dobrodošli, a populacija osmaša je namjerno odabrana iz razloga što ubrzo završavaju jedan dio života i ulaze u period u kojem će biti samostalniji u preuzimanju odgovornosti za vlastito zdravlje.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 26. 10. 2023. 11:00

Izložba u dvorani uz Dan kruha

Svake godine u mjesecu listopadu obilježavamo Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Prilika je to da se prisjetimo kako je kruh čovjekova potreba, simbol života i duhovne snage, simbol zajedništva. U srijedu  18.10. u našoj sportskoj dvorani učenici svih razreda postavili su lijepu izložbu pekarskih proizvoda i kolača.

Prije razgledavanja i kušanja proizvoda učenici su sa svojim učiteljicama pripremili kratak program na kojem su izveli lutkarski  igrokaz  Miš i div kojeg su izvele Barbara, Stella i Danijel . Igrokaz je pripremila učiteljica Irena Vlahinić , a diva i miša je izradio učitelj Marko Burić. Učenike  drugog razreda Lisu, Nikolinu i Pavla pripremila je učiteljica   Mirjana Pribanić- Klanac. Učenici su  izveli  Brašnjavu priču. Učenice Dora, Tajana, Nina i Mia uz mentorstvo učiteljice Antonije čitale su tekst O kruhu. Učitelj Damir je spremio i jednu glazbenu točku koju su pjevala sva djeca škole. a učiteljica Nikolina je sa učenicima Antonijom, Sarom i Tonijem pripremila igrokaz o slatkim pekarskim proizvodima za  na njemačkom jeziku.

Nakon programa pozdravio nas je velečasni Robert Riemann koji je i blagoslovio naše proizvode nakon čega smo razgledali izložbu i uživali u čarobnim okusima.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 25. 10. 2023. 12:37

Dan kruha u 1. razredu

Naši prvašići su u utorak 17. listopada sa svojom učiteljicom Jadrankom Gecan obilježili Dan kruha radeći čokoladne kolačiće i razgovarajući o postupku dobivanja kruha, od zrna žita do konačnog proizvoda. Slatki zalogaji koje su naši učenici pripremili nestali su u trenu!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 23. 10. 2023. 13:17

Projekt poticanja čitanja u 3. razredu

U utorak 17. listopada, paralelno s  otvaranjem Mjeseca hrvatske knjige, 3. razred s učiteljicom Elvirom Burić krenuo je u projekt u kojem će ruksak s osam knjiga boraviti neko vrijeme u njihovim obiteljima čineći im svakodnevnicu bogatijom i zanimljivijom. Projekt u trećem razredu provodi knjižničar Davor Kauzlarić, a svi naši trećaši pokazali su veliko zanimanje za knjige koje su im predstavljene pa ne sumnjamo da će uspjeti naći nešto zanimljivo za sebe i svoje najbliže.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 17. 10. 2023. 10:23

Nogometni turnir uz Dan OŠ Dr. Branimira Markovića

Uz Dan Škole Dr. Branimira Markovića  Ravna Gora  naša je nogometna ekipa sudjelovala  na prijateljskom međunarodnom nogometnom turniru. Uz našu školu na turniru se natjecala i škola iz susjedne Slovenije iz Fare i dvije ekipe iz ravnogorske škole.  Lijepo smo se zabavili, družili, odigrali dvije utakmice i na kraju osvojili treće mjesto.

Hvala na lijepom gostoprimstvu i čestitamo ravnogorskoj školi Dan škole!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 13. 10. 2023. 13:00

Ekipno natjecanje u šahu za dječake

10. listopada u Šahovskom domu u Rijeci igrao se ekipni kvalifikacijski turnir za dječake u šahu. Na turniru je sudjelovalo 28 ekipa iz cijele naše županije.

Za ekipu naše škole igrali su:  Kristijan Franić, Petar Budiselić, Mihael Frbežar, Tesa Voloder i Filip Plesničar. Unatoč  jako dobroj igri i velikom trudu nismo se uspijeli plasirati u finalni turnir, osvojili smo 13. mjesto, a samo šest najboljih ekipa idu u finale. Čestitke našim šahistima.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 13. 10. 2023. 09:08

VII. Male olimpijske igre

U ponedjeljak 9.10. održane su u našoj školi po 7. put  već tradicionalne Male olimpijske igre, sa svim elementima onih velikih Igara, samo u manjem formatu, prilagođenom našim učenicima. Tako su se svi razredi u mimohodu spustili do našeg školskog igrališta gdje je ravnateljica Jasna Štimac proglasila Male olimpijske igre otvorenima. Pustili smo i olimpijsku himnu i unijeli na teren olimpijsku zastavu, i baklju koju su nosili predstavnici svih razreda. Nakon uvodne ceremonije i polaganja olimpijske prisege počela su natjecanja – za mlađe razrede na školskom igralištu, a za starije u sportskoj dvorani. Stariji učenici su odigrali turnir u odbojci, a mlađi su trčali na 30 metara, skakali u dalj i bacali vortex. Natjecanja su završila utrkom štafeta za mlađe i starije razrede nakon čega smo podijelili medalje najboljim učenicima i održali ceremoniju zatvaranja VI. Malih olimpijskih igara. Hvala organizatorima natjecanja, učiteljicama Ireni Vlahinić i Petri Štimac, kao i svim učenicima koji su pokazali veliki sportski duh , zalaganje i fair play. 

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 10. 10. 2023. 11:03

Rezultati 1. kola MAT lige

Stigli su nam rezultati prvog kola matematičkog natjecanja MAT liga, koje je održano u srijedu 4. listopada. Sve naše ekipe ostvarile su vijedne rezultate, ali posebno valja istaknuti 1. ekipu iz 6. razreda s učenicima Dorom Štimac i Noom Voloderom (114. od 559 mjesta) i 1. ekipu 8. razreda (106. od 297 mjesta) Velike čestitke našim učenicima! 

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 10. 10. 2023. 08:59

Županijsko šahovsko natjecanje u Rijeci

5. listopada  2023. u šahovskom domu Rijeka održane su kvalifikacije za ulazak u finalni turnir za učenice u šahu za našu županiju.
Našu su školu predstavljale učenice  Tesa Voloder, Mia Miloš, Stefani Škarabot, Barbara Bregovac i Dora Štimac. Igralo se šest kola i naše su cure osvojile 13 bodova što je bilo dovoljno za ulazak u finalni turnir koji će se odžati 17. listopada. Čestitamo našim šahisticama!

17. listopada održan je finalni turnir na kojem smo odigrali 5. kola i zauzeli šesto mjesto u županiji.

Čestitamo!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 10. 10. 2023. 08:13

Goranska školica s Davorom Grgurićem

U petak 6. 10. u sklopu projekta „Goranska školica“ posjetio nas je poznati delnički pisac, glazbenik i proučavatelj i ljubitelj folklora Gorskog kotara Davor Grgurić. Održao je dva  susreta , u 10.00 sati za učenike mlađih razreda i u 11.00 za učenike starijih razreda. U svom razgovoru s našim učenicima prikazao nam je život goranskog čovjeka u prošlosti kada su ljudi živjeli od zemlje, blaga (stoke) i svog fizičkog rada. U sklopu  projekta „Goranska školica“ učenici imaju priliku naučiti nešto više o folkloru, običajima i mitologiji svog zavičaja. Naši učenici, koji su bili jako zainteresirani za ovu temu pokazali su da znaju puno toga o povijesti i običajima svog rodnog kraja.   

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 6. 10. 2023. 13:51

Dječji tjedan

U tjednu od 2. do 6. listopada obilježen je u našoj školi Dječji tjedan mnogim zanimljivim i zabavnim aktivnostima za učenike škole.  Počeli smo u ponedjeljak lijepim izletom u Lič gdje su učenici  razredne nastave sa svojim učiteljicama posjetili  Etnografsku zbirku uz stručno vodstvo Dražena Starčevića i novootvoreno izletište Vicićev most. Do Liča su  se djeca i učiteljice provozale našim novim  turističkim vlakićem. Zahvaljujemo Odjelu za turizam koji nam je darovao vožnju vlakićem i Draženu koji je uvijek odličan domaćin.  Terensku nastavu je organizirala učiteljica razredne nastave Jadranka Gecan.

 U utorak je u produženom boravku realizirana radionica izrade igračaka za pse u organizaciji Društva Naša djeca. Radionicu je vodila gospođa  Antonija Čop.

 Srijedu je obilježila matematika jer je odigrano prvo kolo matematičkog  natjecanja MAT liga koje u našoj školi organiziraju učiteljice Elvira Burić i Matea Pešut. U natjecanju su sudjelovali učenici od 2. do 8. razreda podijeljeni u timove.

 U četvrtak je pod vodstvom učiteljice Mirjane Pribanić  –  Klanac održana likovna radionica tijekom koje su učenici crtali plodove jeseni s karakterističnim jarkim bojama -  bundevu i kukuruz.

U petak smo zaključili Dječji tjedan sportskim aktivnostima koje je u sportskoj dvorani za učenike od 1. do 4. razreda pripremila učiteljica Irena Vlahinić.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 6. 10. 2023. 08:58

Terenska nastava 8. razreda u Vukovaru

Učenici osmog razreda naše škole 26.  i 27. rujna 2023. godine u pratnji učitelja Miroslava Grgura boravili su u Vukovaru. U sklopu projekta “Posjet učenika osmih razreda Vukovaru” učenici su educirani o strašnoj sudbini grada i važnosti Bitke za Vukovar u obrani Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata.

U sklopu  posjeta Vukovaru obišli smo Memorijalni centar Domovinskog rata, obnovljeni vukovarski Vodotoranj, Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put – Put spasa, Župu sv. Filipa i Jakova, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen-dom Ovčaru i Masovnu grobnicu na Ovčari.

Za kraj boravka u Vukovaru razgledali smo kulturne znamenitosti grada -  Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar.

Posjet Vukovaru učenici su završili  puni dojmova te sa snažnom porukom o važnosti očuvanja mira, tolerancije i nenasilja koju smo ponijeli sa sobom.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 3. 10. 2023. 10:38

"Poštujte naše znakove" u 1. razredu

U utorak 3. listopada  2023. naše učenike prvog razreda  posjetio je djelatnik Policijske postaje Delnice gospodin Siniša Jurković.  Gospodin Jurković je učenicima održao predavanje o sigurnom ponašanju u prometu  u sklopu akcije MUP-a  „Poštujte naše znakove“. Cilj akcije je zaštititi najugroženiju skupinu sudionika u prometu - djecu koja tek uče kako se sigurno kretati na cestama. Predavanje je bilo vrlo zanimljivo i puno smo toga naučili o sigurnom ponašanju u prometu i poštivanju prometnih pravila.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 3. 10. 2023. 10:23

Europski dan jezika

Učenici predmetne nastave obilježili su Europski dan jezika, čiji je službeni datum 26. rujna. Učenici 5. i 6. razreda na satovima Engleskog i Njemačkog jezika pretvorili pano u veliki informativni letak na kojem su bile zastave odabranih europskih zemalja uz poruku ‘Bok, kako si?’ na tim jezicima. Učenici 7. i 8. razreda sudjelovali su na nagradnom kvizu koji su pripremili profesori iz Srednje škole Delnice. Natjecatelji, podijeljeni u šest ekipa, odgovarali su na pitanja vezana uz različite aspekte jezika. Učenici su tako provjerili svoje znanje, ali i naučili nove posuđenice, novotvorene riječi i prepoznavali jezike u pjesmama. Svi su bili podjednako uspješni u kvizu, a titulu najuspješnije ekipe odnijeli su učenici Nikol Kauzlarić iz 7. razreda te Marta Kozelički i Ian Sarvaš iz 8. razreda. Čestitke svima!

 

 
  :: opširnije :: 


objavio: Tamara Pleše  datum: 2. 10. 2023. 14:09

Humanitarna akcija "Pomozimo"

Već prvi tjedan nastave u novoj nastavnoj godini odazvali smo se pozivu Društva naša djeca Fužine da sudjelujemo u akciji Humanitarne udruge „Pomozimo“. Ova udruga djeluje na području Rijeke, a brine o 90 djece i njihovim samohranim roditeljima. Sakupljene prehrambene i higijenske potrepštine u školi je preuzela voditeljica DND Fužine, gđa. Nataša Marohnić Trglavčnik, istaknuvši pritom svoje zadovoljstvo količinom sakupljenih artikala. I mi se zahvaljujemo učenicima i roditeljima na odazivu ovoj hvalevrijednoj akciji kao i svim akcijama koje tijekom godine organizira naša Mladež HCK-a.

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 29. 9. 2023. 08:36

Snimljen novi film naše filmske družine - "Irena"

Učenici naše školske filmske družine Kreše Golika cijelu su prošlu školsku godinu vrijedno radili  na   snimanju svog najnovijeg filma.  Film „Irena“ prati našu učiteljicu razredne nastave Irenu Vlahinić , sportašicu i bivšu prvakinju svijeta u skoku uvis za veterane u njenim svakodnevnim treninzima i sportskim aktivnostima i životu. Film naglašava važnost upornosti i predanog rada za postizanje sportskih, ali i životnih uspjeha. Velike čestitke i zahvale glavnoj protagonistici, učiteljici Ireni, voditelju filmske družine Rasimu Karaliću i ekipi naših učenika koji su radili na scenariju i realizaciji filma – Ianu Sarvašu, Marti Kozelički, Nini Čebuhar, Mii Miloš i Dori Štimac. S nestrpljenjem očekujemo premijeru filma! 

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 22. 9. 2023. 09:04

Likovni radovi 2. razreda na obljetnici osnivanja NP Risnjak

15. rujna  2023. NP Risnjak  je proslavio  70. rođendan. Naša  škola je  na svečanosti  obilježavanja ove vrijedne godišnjice  primila lijepu zahvalnicu za doprinos obilježavanju velikog rođendana.

Naime , prije nekoliko mjeseci ustanova je raspisala  likovni natječaj , a tema je bila „Vuk , ris, medvjed -  tri velike zvijeri koje obitavaju  na prostoru parka“.

Naša likovna  grupa pod vodstvom učiteljice Mirjane Pribanić-Klanac  prijavila se na natječaj sa svojim likovnim uradcima koji su bili izloženi  na svečanosti proslavi velikog rođendana. Čestitamo učiteljici i učenicima  Lisi Kovačević, Dorotei Odorović, Nikolini Perković i Tini Tatalović!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 20. 9. 2023. 08:01

Donacija Sveučilišta u Twenteu

U utorak 19. rujna posjetio nas je Josip Završki, vanjski suradnik Sveučilišta u Twenteu, Nizozemska, i to s vrlo dobrim razlogom. Naime, uz pomoć učiteljice Jadranke Čop Bajraktaraj koja je već surađivala s gospodinom Završkim na ekološkim projektima  ,razvijena je suradnja sa spomenutim sveučilištem koje je odlučilo našoj školi darovati modernu automatiziranu meteorološku stanicu.  Ova moderna meteorološka stanica sa daljinskim očitavanjem će odlično doći članovima naše školske GLOBE grupe koji vrše mjerenja vremenskih prilika na lokaciji blizu škole. Hvala učiteljici Jadranki, gospodinu Završkom i Sveučilištu Twente na ovoj vrijednoj donaciji!

  :: opširnije :: 


objavio: Davor Kauzlarić  datum: 19. 9. 2023. 13:04
» Arhiva naših vijesti    
 


Ivanka Trohar

Ekološka grupa


Filmska družina

Natjecanja


Radio emisije

Tražilica

Upisi u srednje škole

Kalendar
« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Vremenska prognoza

               FUŽINE


Školska knjiga


Profil

preskoči na navigaciju